L’alcalde de València i portaveu de Compromís per València, Joan Ribó, ha presentat este dijous davant els mitjans de comunicació la candidatura amb què tornarà a encapçalar la llista de Compromís en les pròximes eleccions municipals a la ciutat de València el pròxim 26 de maig. Ho ha fet anunciant la seua voluntat de “renovar el pacte amb la ciutadania fet ja en maig de 2015, un pacte ciutadà pel progrés de la nostra ciutat, per la modernitat, la sostenibilitat, l’honestedat, la gestió eficaç i centrada en la ciutadania i els barris; un pacte basat en el diàleg amb els veïns i veïnes, que encaixe en un govern plural”.

Ribó ha assegurat que si d’ell depèn, reeditarà el Govern de la Nau per consolidar el canvi en la ciutat de València. “Cal continuar caminant cap al futur -ha afirmat- i eixa és una opció per la que podrà votar la gent en les pròximes eleccions; l’altra opció que podran votar és la de tornar al passat”.

Segons ha explicat, la consolidació del canvi a València passa per diversos eixos on se centra la seua candidatura: un primer, el de la València de les persones (que ha vist créixer un 50 per cent les ajudes socials, que ha impedit que se li talle la llum, el gas i l’aigua a qui no pot pagar-les, o que ha vist gestionar amb eficàcia i honestedat la Marina, Fira València o els comptes municipals, amb una reducció notable del deute); un segon, el de València com a ciutat de barris (atenent les seues urgències en enllumenat o equipaments, evitant l’enderrocament del Cabanyal i procedint a protegir-lo, o abordant reivindicacions històriques com la del Parc Central, l’aparcament de la plaça de Bruges, el Parc Lineal o el de Malilla, la plaça de l’Ermita dels Orriols, la línia 18 d’EMT fins al Doctor Peset o projectes de ciutat com el llit nou del Túria.

“Creiem en la mobilitat sostenible i estem fent de València una ciutat europea, amb una baixada del trànsit rodat, amb transport públic elèctric i híbrid, amb conversió de zones del centre per a vianants i teixint una xarxa de carrils bici”, ha explicat Ribó per referir-se al tercer eix, el de la València sostenible i verda. “Amb el canvi d’enllumenat combatem fermament la contaminació lumínica. A més, hem posat València al mapa com a capital mundial de l’alimentació sostenible”, ha indicat, a banda de referir-se al Pla de l’Horta i a la plantació d’arbres en tots els escocells buits de la ciutat per aconseguir “una València més verda que mai”.

El quart eix, el de la València cultural i popular, ha permés explicar l’objectiu de posar la cultura a l’abast de tot el món amb programes com Cultura als Barris, Cultura als Pobles o la programació descentralitzada de la Gran Fira de València al mes de juliol. “Parlem també de memòria històrica, amb uns carrers per fi lliures de noms de la dictadura, amb rehabilitació dels refugis antiaeris de la Guerra Civil i fomentant rutes de la memòria. I també parlem de patrimoni, amb la rehabilitació d’elements patrimonials importantíssims: des d’alqueries fins els coberts del Port”, ha explicat Ribó, qui també s’ha referit a les festes, per destacar “una aposta decidida que ha permés crear la festa de les campanades de Cap d’Any, que la gent puga accedir al balcó per vore les mascletades, una millor i més moderna Cavalcada de Reis, uns museus festius dignificats i promocionats, o que també ha permés que ara l’Exposició del Ninot no es faça en una carpa sinó en un gran museu”.

Per últim, Ribó ha destacat l’eix de la València oberta i participativa que situa “la ciutat com una destinació turística de qualitat, ordenada i diversificada, com a capital orgullosa de l’Orgull, com a referent humanitari al món amb l’acollida de l’Aquarius, com a ciutat que decideix les inversions als barris amb pressupostos participatius, amb un Ajuntament transparent que obri les seues portes i el seu balcó a tot el món”.

Estos cinc eixos han sigut els que han inspirat l’empresa de disseny Democracia Estudio, de València, autora de la identitat gràfica de la candidatura de Joan Ribó a les primàries de Compromís, amb cinc cartells amb el lema ‘Jo amb Ribó’.

Com són les primàries de Compromís

Ribó ha explicat que durant el termini de presentació de candidatures, un total de 30 candidats i candidates, ell inclós, n’hi han presentat la seua. “Són perfils molt variats: homes i dones, més majors i més joves, amb més trajectòria en política i vingudes de fora de l’àmbit polític, gent treballadora, professionals, autònoms… i de tots els districtes de la ciutat. Estes primàries són l’enveja de tot Espanya”, ha afirmat, recordant que Compromís és l’única força que celebra unes primàries amb llistes obertes a tota la ciutadania, que poden ser votades per qualsevol persona –sense necessitat que en siguen militants o simpatitzants.

Ribó ha recordat que en 2015 hi hagué 5.000 persones apuntades a les primàries de la ciutat i 40.000 en tot el País Valencià. Per votar només cal ser major d’edat i estar empadronat al municipi. Totes les persones interessades a participar han d’apuntar-se abans de l’1 de març i podran votar per internet des del 6 fins al 8 de març (amb un enllaç que les persones inscrites rebran al seu e-mail i que després s’haurà de validar amb un codi que rebran en un missatge SMS) i, presencialment, el dia 9 de març.

Ribó ha manifestat la seua alegria per poder comptar en la llista final amb gent independent, com Jordi Peris, i ha desitjat molta sort i bon treball a totes les candidates i els candidats de les primàries de Compromís.