«El futur del planeta i de l’espècie humana, estem decidint-lo en i des de les ciutats, amb les decisions polítiques que prenem els governs locals. València és una ciutat oberta, que sense perdre la seua identitat pròpia, és capaç d’adaptar-se a les necessitats, en este cas, mediambientals», ha manifestat  l’alcalde de València, Joan Ribó, durant la clausura de la jornada «Desafiaments municipals en gestió ambiental», que s’ha celebrat en la seu de la Fundació ADEIT de la Universitat de València.

La industrialització i la terciarització de les ciutats ha provocat problemes ambientals a escala urbana, i la seua solució ha de dur-se a terme des dels governs municipals. «Una ciutat de barris, com la València que volem i per la qual treballem braç a braç amb la ciutadania, ha de ser una ciutat més amable i plena d’oportunitats perquè les persones puguen ser felices en el seu dia a dia, amb barris on el disseny de la ciutat permeta als veïns créixer i envellir amb una qualitat de vida òptima», ha manifestat Ribó.

El disseny d’una nova València des de perspectives com la del seu creixement urbanístic, el seu model de mobilitat o la seua relació amb el paisatge i activitats tradicionals com l’agricultura, està directament relacionat amb el benestar i la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. En este sentit, l’alcalde ha reivindicat que «fan falta intervencions que ens porten a una mobilitat sostenible, a una gestió eficient i productiva dels residus o a situar-nos com a referència de l’alimentació saludable i sostenible».

CONTAMINACIÓ ACÚSTICA

Alguns factors mediambientals, com la contaminació acústica, tenen un impacte determinant en l’entorn. Precisament en relació a això, l’alcalde ha exposat que el principal responsable hui dia és el transport a motor i, en conseqüència, s’ha de conscienciar a la ciutadania sobre la mobilitat sostenible. «És imprescindible que ens habituem a altres mitjans de mobilitat. Alguns tan antics com caminar, o anar amb bicicleta, crear trajectes atractius i segurs, crear camins escolars i propiciar la proximitat entre els habitatges i l’activitat econòmica o els servicis bàsics», ha expressat Ribó.

Els problemes mediambientals són més acusats en entorns urbans. És per això que «les estratègies preventives dirigides a modificar l’entorn tenen el potencial de beneficiar tota la comunitat, ja que poder gaudir d’un aire net i un medi ambient de qualitat, a més de ser un dret bàsic, beneficia a tot el món», ha aclarit l’alcalde. «Hem de ser capaços de canviar paradigmes de desenvolupament obsolets i pensar en una València actual, moderna, dinàmica, viva i mediambientalment responsable i humanitzada; i hem de fer-ho amb les persones. Una València oberta i coproduïda», ha afegit.

Les paraules de l’alcalde han servit per tancar aquesta jornada en matèria de medi ambient organitzada per Levante-EMV i l’empresa de gestió mediambiental, FOVASA. L’acte ha comptat amb una taula rodona presidida pel director del diari Levante-EMV, Julio Monreal i formada per professionals i experts, como la regidora de Medi ambient, Pilar Soriano, el Director de l’Oficina d’Alt Comissionat per a l’Agenda 2030 del Govern d’Espanya, Federico Buyolo, el Director General del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat, Joan Piquer, el Director de FOVASA, Juan Pablo Mateo i el President de la Confederació Estatal d’Associacions de Veïns (CEAV), Juan Antonio Caballero.

La regidora Pilar Soriano, durant la seua intervenció, ha destacat les polítiques mediambientals que està duent a terme l’Ajuntament de València en matèria de residus i de reciclatge i reutilizació de les deixalles. Així, Soriano ha destacat la implantació del cinqué contenidor, destinat a la matèria orgànica, i que abans de finalitzar este 2018 arribarà a un total de 35 barris i un 51% de la població de València: “una aposta ineludible pel medi ambient que, com no pot ser d’una altra manera, redunda en el benestar de tota la ciutadania. El del present i el del futur nostre i de les generacions més joves”.