Per segon any consecutiu, l’alumnat de cinqué i sisé de primària d’una desena de centres de la ciutat ha eixit a de les aules per a dir a les persones majors com són els carrers que volen. L’activitat, emmarcada dins de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, ha sigut de nou impulsada i gestionada per la regidoria de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, i no és més que l’adaptació de l’activitat creada pel pedagog Francesco Tonucci, quI en el seu moment va batejar les “multes morals”.
Amb ella, dins del seu projecte pedagògic de ‘La Ciutat de les xiquetes i els xiquets’, Tonucci pretenia desenvolupar entre l’alumnat actituds de tolerància i respecte a la mobilitat de les persones aconseguint una ciutat amable i segura, així com donar-los a conéixer les eines civils amb les quals manifestar el seu desacord i reivindicar els seus propis drets.
Així doncs, han sigut els participants dels CEIP Ballester Fandos, Cervantes, Max Aub, Rafael Mateu Cámara, Raquel Payá, Santa Teresa, Sector Aeri, Vicente Gaos, Pare Catalá i Castellar-Oliveral qui, acompanyats d’educadors i monitors durant hora i mitja este matí, han passejat per l’entorn de les seues escoles observant com les persones majors fan ús de l’espai públic, de manera puntual o permanent, i han tingut l’oportunitat de manifestar amb total llibertat la seua opinió sobre este tema, també a través de la possibilitat d’estendre multes en les quals han exposat els seus motius.
Així, entre moltes altres, han multat simbòlicament accions com l’obstaculització d’itineraris per als vianants o l’estacionament indegut de vehicles, però també han mostrat el seu desig de més espai de qualitat per a poder ser viscut i gaudit com els xiquets i xiquetes que són. “És el segon any que impulsem esta iniciativa i és un plaer que cada vegada se sumen més escoles, perquè reflectix la voluntat de mares, pares i educadores, que recuperem els carrers com un espai de qualitat i assegurança per a les futures generacions”, ha apuntat el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi.
“Al final, com assenyala Tonucci, si un carrer no és segur per als xiquets i xiquetes, no és bo per a ningú, i és important que elles, amb menys perjudicis que les persones majors, ens diguen a totes i a tots com volen els carrers i la ciutat en general”, ha afegit Grezzi, qui ha acompanyat l’eixida de l’alumnat del CP Pare Català.