Ha començat l’execució del projecte global de millora d’eficiència energètica de l’enllumenat exterior de la zona nord de la ciutat, que substitueix lluminàries obsoletes per models més eficients i menys contaminants. El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha informat que hui s’ha iniciat la intervenció amb la qual s’actuarà sobre un total de 3.223 lluminàries distribuïdes per tots els barris del nord de la ciutat.

L’actuació consisteix a substituir les lluminàries del model viari per llums led càlides en la seua major part i per halogenurs metàl·lics de cremador ceràmic en lluminàries d’alt rendiment, que resulten més eficients tant en termes de consum com de potència lumínica i redueixen sensiblement la contaminació que pateix la ciutat. El projecte suposa una inversió total 1.450.544,24 euros i suposa un estalvi de 176.302,41 euros anuals i 1.364.082,50 kWh.

Tal com ha explicat el regidor, modernitzar tota la instal·lació d’enllumenat és una prioritat per al govern de Joan Ribó: «València era famosa per la seua alta contaminació lumínica», ha recordat, «i calia actuar per motius de sostenibilitat ambiental». I també, ha afegit, «perquè l’estalvi energètic es tradueix també en estalvi de recursos econòmics per a les arques municipals».

El projecte s’estructura entorn de dos eixos: en primer lloc, canviaran les lluminàries de tipus viari (el model més habitual en les carreteres, que es consideren obsoletes) i les llums que són de vapor de sodi d’alta pressió (VSAP) de 400, 250 i 150 vats. Les noves lluminàries seran de font lluminosa led, majoritàriament de 75 vats.

El segon eix permetrà adquirir llums de halogenurs metàl·lics de cremador ceràmic per a la renovació de lluminàries viàries d’alt rendiment amb llum de descàrrega ja existents. Es preveu adquirir 172 conjunts de llums i equips i, donat el seu bon funcionament i alts rendiment i qualitat, se substituiran les llums i equips de 150 vats VSAP per uns altres de menor consum, millor rendiment i millor reproducció cromàtica, la qual cosa suposarà un menor consum i una millor percepció de la llum, ja que proporcionen una llum més càlida i confortable.