L’alcalde de València, Joan Ribó, ha respost a les qüestions plantejades pels periodistes sobre la regulació dels nous sistemes de mobilitat d’ús personal que ja han irromput en la ciutat, i ha assenyalat la necessitat de regular amb la major rapidesa possible tant la normativa del seu ús com les condicions de la seua ocupació en l’espai públic mitjançant el pagament d’una taxa i la concessió del corresponent permís. «El que no podem permetre és que es prenga la ciutat com si fóra territori de l’Oest». L’alcalde ha descartat la possibilitat de convocar un concurs públic perquè retardaria la resposta municipal davant el nou fenomen i restringiria la possibilitat que optaren més empreses.
«Vull resaltar que ens sembla molt positiva la introducció dels nous sistemes de mobilitat sostenible, dins dels quals el patinet n’és un, però no l’únic, perquè estan també les bicicletes elèctriques, les motos de lloguer i en vindran moltes més vinculades a totes les tecnologies de comunicació i mobilitat. Són propostes novedoses, com també el dels taxis o els apartaments turístics, la regulació dels quals s’està plantejant a tota velocitat en moltes ciutats espanyoles i d’altres països. Nosaltres també estem en açò, i el que no podem permetre és que es prenga la ciutat com si fóra la conquista de l’Oest. Hi ha unes normes, una reglamentació de l’espai públic, que s’han de complir, i estem estudiant la millor forma de fer-ho, d’una banda regulant la mobilitat amb la nova ordenança, i d’altra banda, els actes econòmics en l’espai públic mitjançant una taxa i mitjançant el corresponent permís», ha assenyalat Ribó, qui ha assegurat que «en un futur» parlaran amb l’empresa a la qual li van ser retirats alguns patinets després dels corresponents i incomplits avisos.
«Està molt clar que l’article 12 de l’Ordenança d’Espai Públic diu que una empresa amb beneficis econòmics el que no pot fer és instal·lar-se en la ciutat sense tindre una llicència o un permís d’activitat, sense pagar una taxa. Dilluns passat vam tindre una reunió en la qual van participar la responsable de Policia Local, Anaïs Menguzzato, el responsable de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi i el d’Espai Públic, Carlos Galiana, i acordàrem demanar a l’empresa que els retirara de la via pública el més ràpidament possible, ja que es tractava d’una activitat econòmica dins de l’espai públic de la ciutat».
Ribó ha negat que en Alcaldia s’haja rebut cap petició d’entrevista per part de l’empresa en qüestió. «Se’ls va avisar diverses vegades que havien de retirar els patinets i no en van fer cas. Després, quan es va començar a retirar per part de l’Ajuntament, van dir que havien demanat una entrevista. No hi ha cap comunicació oficial sobre l’inici d’esta activitat econòmica, però no tenim cap problema a parlar amb ells, encara que estiga clar que el comportament de l’empresa no s’ajusta a la reglamentació d’ús de l’espai públic, i quan una activitat no s’hi ajusta no pot desenvolupar-se».
Ribó ha anunciat que este mes eixirà l’esborrany de la nova ordenança, i ha comentat que fa mesos, abans de l’estiu, «vam estar analitzant la possibilitat de fer un decret d’Alcaldia per tal d’adequar el reglament de mobilitat a altres formes de transport d’ús personal, com és el patinet, però consultàrem amb els secretaris i ens van dir que eixa possibilitat no existia, que havíem de passar per un procés de canvi que abordarem amb la màxima celeritat. Hem de seguir els procediments, i el que ha d’entendre esta empresa, siga d’on siga, és que ací a València tenim unes normes i totes i tots les hem de respectar. Em semblen perfectes les noves formes der mobilitat, però eixes normes s’han de respectar».
Ribó ha confirmat contactes amb una empresa de lloguer de cotxes. «El que ocorre és que proposaven unes condicions a les quals els vam dir que no, perquè demanaven una sèrie d’espais públics d’aparcament exclusivament per a ells. Els plantejàrem que la solució passava perquè els llogaren en algun aparcament públic o privat. És possible que alguna altra empresa es plantege fer-ho d’eixa manera, i llavors entraríem en la fase de demanar els permisos», ha assegurat l’alcalde Ribó, que també s’ha referit a una altra empresa alemanya de patinets que tampoc ha seguit el procediment preceptiu per a desenvolupar la seua activitat en la via pública. «Traurem una taxa específica a la major rapidesa possible, però de moment ningú ha demanat permís oficialment».
L’alcalde de València ha descartat la possibilitat de traure un concurs públic. «La primera raó és que no ens sembla bé restringir a sols dos empreses quan s’ha de respectar la lliure competència. L’altra raó és que si fem un concurs públic costaria com a mínim nou mesos, i açò volem tindre-ho enllestit abans. Amb un concurs públic entraríem en un mecanisme administratiu lent. Estem davant d’un fenomen novedós, davant un canvi tecnològic molt positiu que ajudarà molt a la mobilitat sostenible. Fer un concurs públic seria tancar moltes possibilitats tecnològiques i de mercat i segurament dins d’un any, quan s’haguera acabat, ens en penediríem».
Joan Ribó ha destacat, finalment, que en la nova normativa «s’han d’introduir elements de major respecte i protecció dels vianants i insistir que cadascun ha d’ocupar el seu lloc, que tant per a bicicletes com per a patinets és el carril bici, mentre que les voreres han de quedar per als vianants».