La garantia que la projectada terminal de creuers no generarà problemes de contaminació mediambiental i que es preservaran els edificis de valor patrimonial són algunes de les condicions plantejades per l’alcalde, Joan Ribó, en la reunió mantinguda amb els responsables del Port de València. En esta trobada, en el qual també ha participat Vicent Sarrià, s’ha acordat realitzar un estudi de mobilitat que contemple l’arribada de turistes i Ribó ha apostat perquè la futura línia L10 connecte Natzaret amb el Canyamelar passant per la Marina i l’eventual terminal de creueristes. Igualment s’ha decidit encarregar un estudi per a tindre garanties que qualsevol obra a l’interior del port no afectarà les platges del Sud de València.

“Hem quedat a celebrar una pròxima reunió en el moment que tinguem un informe previ d’afecció a les costes del Sud de València i un informe de la Càtedra Demetrio Ribes sobre el valor patrimonial d’alguns dels edificis de les instal·lacions on es pretén situar la nova terminal de creuers. Estic satisfet i crec que ha sigut una trobada molt positiva en la qual s’han posat de manifest les posicions i els interessos de l’Ajuntament i del Port, que són evidentment diferents, i en aquells aspectes que no ho tenim clar hem sol·licitat l’informe d’una comissió tècnica perquè els aclarisca”, ha afirmat l’alcalde Joan Ribó, després de la reunió mantinguda amb el Comitè Assessor del Port de València, a la qual ha assistit juntament amb al regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià.

L’alcalde ha posat com a condició per al trasllat de la terminal de creuers que planteja el Port que no genere problemes de contaminació de l’aire i de soroll. “Ens han estat explicant el projecte, que en la nostra opinió presenta una sèrie de pegues, de les quals algunes s’han aclarit. Ens preocupava molt seriosament l’aspecte mediambiental relacionat amb les emissions dels creuers, sobre el qual ens han explicat que existix la previsió de fer una estació transformadora perquè els creuers treballen amb energia elèctrica, amb el compromís que la seua posada en funcionament coincidisca amb l’entrada en servici de la terminal i no tinga cap repercussió sobre Natzaret. Per tant en eixe aspecte hi hauria una solució satisfactòria”.

En esta reunió s’ha proposat la creació d’un grup de treball amb representants de l’Ajuntament, la Generalitat, el Port i la Marina “per a abordar tots els aspectes de mobilitat que modificaria l’arribada de creuers i de turistes a una nova terminal. Hem parlat d’una idea a llarg termini relacionada amb la futura L10, que ha d’arribar fins a Natzaret, per tal que s’amplie fins connectar este barri amb el Canyamelar”.

Igualment s’ha acordat encarregar a la càtedra Demetrio Ribes que realitze un informe patrimonial “sobre aquelles instal·lacions portuàries afectades perquè dictaminen si tenen o no un valor patrimonial significatiu i de rellevància. Que una entitat qualificada faça un estudi i ens diga què és el que cal conservar i protegir. En el moment en què ho tinguem ens tornarem a reunir”.

Ribó, finalment, també s’ha referit a la preocupació de l’Ajuntament per si les obres d’ampliació Nord del Port tenen cap afecció sobre les platges del Sud del municipi de València, especialment les del Saler. “Encara que eixes afeccions no semblen probables perquè l’ampliació està dins de la línia del Port, es va a encarregar un estudi de dinàmica de costes a la Càtedra de Litoral per a vore les possibles afeccions, ja que volem que hi haja constància tècnica que no n’hi ha cap. Es tracta de tindre garanties que qualsevol obra interior del Port no afectarà les platges del Sud”.

PARC DE NATZARET

Ribó ha destacat igualment l’acord per a aprovar de forma immediata tot el projecte del Parc de Natzaret, “que ja donem per acordat, que està pendent d’aprovació. No és qualsevol cosa: el del final del riu serà un parc important de la ciutat que anem a desenvolupar al més prompte possible amb actuacions immediates, a més de traure a concurs una zona esportiva important”.

També s’ha arribat a un acord per al rescat i rehabilitació de l’Escala Reial, que es va tapar amb ciment quan es van fer les obres per a la America’s Cup. “Hem acordat iniciar actuacions para per a protegir-la, en primer lloc, i demanar alguna subvenció al Govern de l’Estat amb l’1% Cultural”.