Dins del marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, que se celebra cada 21 de març, l’Ajuntament de València s’uneix a esta reivindicació amb la inauguració al Saló de Cristall de l’exposició ‘AlumnART’ i una pancarta en el balcó del consistori. Així mateix, l’alcalde Joan Ribó es reuneix amb el Representant Especial del secretari general del Consell d’Europa per a les Migracions i Refugiats, Tomas Bocek.
L’alcalde Joan Ribó ha apel·lat als valors de la diversitat i la pluralitat “per a fer de València una ciutat plenament inclusiva, on la convivència entre persones de diferents nacionalitats és una oportunitat d’enriquiment mutu”. L’alcalde ha afirmat que “totes les cultures ens enriqueixen i el coneixement mutu és la millor vacuna contra la xenofòbia, de la mateixa manera que la convivència és la millor vacuna contra el racisme. Per això des de l’Ajuntament treballem per garantir la igualtat de totes les persones i el respecte a la diversitat”. Discriminar segons els diferents colors de pell, ha dit Joan Ribó, “és tan ridícul com ho seria discriminar segons el color dels ulls o dels cabells”. Finalment, ha conclòs, “València és una ciutat oberta, abocada al mar i, per això, mateix, històricament terra d’acollida i de mestissatge, i hem d’estar ben orgullosos d’això”. Este és el missatge que l’alcalde traslladarà esta vesprada al Representant Especial del secretari general del Consell d’Europa per a les Migracions i Refugiats, Tomas Bocek, amb qui es reunirà en la Casa Consistorial.
A més, a l’Ajuntament s’ha inaugurat hui la mostra ‘AlumnART’ que recull obres d’alumnat de diferents instituts i centres educatius que formen part de la xarxa “Puja el to contra el racisme”. Fotografies, còmics, pintures, cartells i, fins i tot, curtmetratges documentals s’exposen este dimecres i dijous al Saló de Cristall.
En l’exposició ha participat alumnat de l’IES núm. 26 Misericòrdia, CIPFP Vicente Blasco Ibañez, col·legi Garcia Broch i IES Rascanya, a més del col·legi Juan Comenius, que han intervingut amb els curtmetratges rodats durant un taller exprés de videocreació sobre sensibilització i per la convivència intercultural. A la mostra es podien llegir frases com ara “A què anomenes tu color carn?”, “No ens anomeneu refugiats, si no ens esteu donant refugi” o “El prejudici és fill de la ignorància”.
La directora de l’IES núm. 26 Misericòrdia també ha participat en l’acte i els assistents han pogut gaudir del monòleg “El privilegi de ser blanc” de Mª José Martí, membre de València Acull. A la inauguració han assistit també la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, i hi ha hagut membres de les diferents entitats que col·laboren en la xarxa “Puja el to contra el racisme”, com ara Moviment contra la Intolerància, Moviment per la Pau i el Desarmament i València Acull.