La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha anunciat hui tota una bateria d’iniciatives d’inspecció i protecció de l’arbratge a València que afecten especialment els més de 500 arbres i palmeres catalogats com a monumentals i singulars, i que formen part del patrimoni natural de la ciutat. S’estan realitzant tasques per a minimitzar el risc de ruptures i duent a terme la inspecció i poda de l’arbratge protegit municipal que ho necessite. Igualment s’està actuant en l’abatiment i dessocament de l’arbratge viari per a evitar riscos en cas de pluja i s’estan duent a terme tasques de neteja, condicionament i control d’escocells.
Després de realitzar la inspecció de l’arbratge protegit de la ciutat, s’han detectat una sèrie d’exemplars arboris que requerixen d’intervenció immediata per motius de seguretat, per la qual cosa des de la Delegació de Parcs i Jardins, a través de l’Observatori Municipal de l’Arbre de València (OMAV), s’ha iniciat esta setmana una campanya per a la inspecció i poda de l’Arbratge Protegit Municipal (APM). Esta campanya durarà fins a finals d’octubre i serà duta a terme per brigades constituïdes amb personal especialitzat en treballs d’arboricultura urbana que utilitzarà per a això plataformes elevadores i, quan siga necessari, tècniques d’accés d’enfilament amb cordes.
Inicialment no havia sigut previst en el contracte de prestació del servici de reg, manteniment, neteja i poda d’espais enjardinats i arbratge urbà de la ciutat de València l’apartat relatiu a inspecció, gestió, poda i manteniment d’una cosa de tan alt valor ecològic, històric i cultural com és l’arbratge protegit municipal (monumental i singular) de la ciutat de València. Per això ha sigut necessari posar en marxa esta campanya.
Les inspeccions realitzades tenen la finalitat d’avaluar l’estat de cada exemplar, i determinar els punts crítics i les necessitats de poda de cada individu. En paraules de la regidora Pilar Soriano, “amb esta actuació no sols es comprova l’estat actual de l’arbratge protegit municipal (monumental i singular), sinó que es controla eficaçment la gestió del risc de ruptura”.
El municipi de València té catalogats, segons la Llei 4/2006 de protecció del patrimoni arbori, un total de 512 exemplars arboris, dividits en monumentals (340 exemplars) i singulars d’interés local (172 exemplars). El que caracteritza este arbratge, catalogat i protegit, són els seues dimensions excepcionals, edat, valors històrics, culturals o simbòlics, i que fan de l’exemplar un autèntic monument vivent, que necessita una gestió diferenciada de la resta de l’arbratge municipal.
Els treballs ja iniciats, que Pilar Soriano ha anunciat, es duran a terme sobre els elements prèviament seleccionats per les seues necessitats d’inspecció i poda. Les prioritats i itineraris establits responen a una inspecció prèvia per part del personal tècnic de la Delegació i s’arrepleguen en llistats segons “prioritat”. L’objectiu és actuar sobre unes 40 unitats en el termini establit abans mencionat.
Ahir es van iniciar els treballs sobre un lledoner i un llorer singulars dels Jardins del Real i en un de les figueres australianes monumentals del Parterre (s’hi adjunten fotos).
ABATIMENT I DESSOCAMENT DE L’ARBRATGE VIARI
S’ha informat igualment del treball d’abatiment i dessocament de l’arbratge viari iniciat el mes de setembre, després de les altes temperatures patides durant este estiu i davant de la possibilitat que, en qualsevol moment de la tardor, poguera produir-se una situació de fortes pluges a la Comunitat Valenciana. Soriano s’ha referit als riscos que esta situació pot generar per a l’arbratge viari i també per a la seguretat ciutadana, com ja s’ha constatat en anteriors ocasions per part del Servici de Jardineria d’este Ajuntament, a causa de la caiguda de branques i arbres.
Davant del risc de pluges, i per a vetlar per la seguretat dels veïns de la ciutat, la Delegació de Medi Ambient va prioritzar estes actuacions de caràcter preventiu en relació amb la seguretat i l’arbratge viari. Entre els dies 11 i 25 s’han posat en marxa 4 noves brigades de poda de l’arbratge viari de la ciutat de València. Dos d’elles treballaren en la zona nord i altres dos brigades es dedicaren a l’increment de la poda d’arbratge viari en la zona sud de la ciutat. Totes dos es mantindran operatives durant els mesos de tardor i treballaran en horari de matí i vesprada, en l’increment de les tasques preventives de poda, abatiment d’arbres secs o perillosos, i dessocament radicular de l’arbratge viari.
NETEJA, CONDICIONAMENT I CONTROL D’ESCOCELLS
També s’ha programat l’inici de l’activitat de condicionament i control de la vegetació dels escocells de la ciutat de valència per part de brigades de neteja. Cal recordar que actualment no es permet la utilització d’herbicides en la base de l’arbratge, com estava previst en els plecs i oferta de la contracta actual de manteniment d’espais enjardinats i arbratge viari de la ciutat de València.
La regidora Pilar Soriano ha assenyalat que estos herbicides, “no són compatibles amb una arboricultura sostenible ja que eliminen els insectes depredadors de les plagues de l’arbratge”. Igualment ha manifestat que l’increment del reg amb motiu de les altes temperatures i de l’estacionalitat de la mateixa vegetació, ha generat un increment de vegetació espontània en els escocells de l’arbratge viari de la ciutat que cal controlar.
Per això, s’ha considerat la necessitat de realitzar una sèrie de treballs amb caràcter imminent en algunes zones de la ciutat, per a procedir a la neteja, condicionament i control de la vegetació dels escocells viaris. Estos treballs es van iniciar el passat dia 25 i contemplen actuacions tant en la zona nord com en la zona sud de la ciutat, dels quals es beneficiaran durant els pròxims mesos uns milers d’escocells viaris.