El regidor Giuseppe Grezzi elevarà en comissió la proposta perquè l’Ajuntament condicione l’autorització del motosharing a València al fet que les empreses presten els seus serveis en les pedanies de la ciutat i al fet que bloquegen mitjançant geolocalització l’estacionament i circulació de les motos en tots els llocs en què és il·legal, com ja fan per a evitar que les motos entren en l’APR o isquen de la ciutat.
“Possibilitar els efectes beneficiosos del motosharing a València”. Eixe és el títol de la moció presentada pel regidor de Compromís per València Giuseppe Grezzi a la comissió de Ple de l’Ajuntament de València amb la finalitat, segons el mateix ha anunciat, de “fer que les declaracions d’intencions del regidor Jesús Carbonell siguen esta vegada veritat, i el seu anunci que ampliarà les motos de sharing a València perquè la ciutat experimente els seus efectes beneficiosos s’acompanyen de les accions necessàries de l’Ajuntament perquè siga així”.
Com recorda en la seua moció el que fora regidor de Mobilitat Sostenible durant el govern de Joan Ribó, les motocicletes, pel seu volum més reduït que el del cotxe, són una eina interessant per a reduir l’ocupació de l’espai públic per part d’aquells que tenen necessitat de realitzar desplaçaments en vehicles motoritzats per als quals no disposen alternativa en transport públic. I les d’ús compartit, amb potencial per a substituir els vehicles privats, encara més. Però, adverteix, només quan l’espai públic designat amb la finalitat de servir d’estacionament és limitat i es compleixen les normes per a utilitzar-ho tipificades en les corresponents ordenances. No obstant això, lamenta Grezzi, “eixe no és el cas de València, on les motocicletes estacionen per milers diàriament en voreres en les quals no es donen les excepcions que ho permeten, carrers per als vianants o espais on està expressament prohibit”.

Per això, amb la finalitat que això es puga revertir i la presència de motos de sharing a València passe de ser exclusivament un lucre per als seus gestors a costa de ser una molèstia per als veïns, a ser també beneficiosa per a la ciutat, des de Compromís proposen que l’Ajuntament prenga les mesures necessàries perquè així siga. I estes passen en primer lloc perquè el servei de mobilitat determine el cens de carrers i àrees on no és possible estacionar motocicletes, ni circular amb moto de sharing i el facilite a les empreses de motosharing que operen a la ciutat, i condicionar l’autorització a les empreses per a operar a València al fet que introduïsquen en el programari de la seua flota la impossibilitat de finalitzar el trajecte estacionant en els espais relacionats en eixe cens; així com també un mecanisme de parada automàtica quan es pretenga circular per carrers de vianants o en sentit contrari del trànsit.
“És una mesura tècnicament possible. Ja seguint la nostra petició en la passada legislatura, les empreses van impedir circular a les seues motos per l’APR de Ciutat Vella i estacionar en la plaça de l’Ajuntament recentment convertida en zona de vianants. Fins i tot alguna impedeix fer-ho per exemple en el complex administratiu del 9 d’Octubre. Però no ho fan per la ciutat si no pel seu propi interés, per a no rebre multes. Ara el mínim que pot fer l’Ajuntament, atés que sembla que no vol multar-los i vol que siguen bones per a la ciutat, és que se’ls exigisca eixe bloqueig on l’Ajuntament els indique, i només puguen circular i estacionar on siga possible”, exposa Grezzi.
No obstant això, com afig l’exregidor de Mobilitat, eixa exigència del compliment de les ordenances no pot traslladar-se únicament als usuaris de sharing, sinó que ha de ser extensiva a tots els usuaris de motocicletes, per la qual cosa la formació valencianista —exigint “simplement coherència al regidor Carbonell— recorda que l’autorització del motosharing s’ha d’acompanyar d’una campanya continuada de control, sanció i retirada a la resta de motocicletes que estacionen en llocs no autoritzats, alliberant l’espai públic i acabant amb la falsa sensació actual de “disponibilitat d’estacionament il·limitada” i impunitat total de les infraccions amb moto, de cara al fet que els serveis de motosharing puguen aportar el seu potencials efectes beneficiosos en l’alliberament de l’espai públic.
Motosharing en les pedanies
Finalment, però no menys important, Compromís ha afegit l’exigència que el servei que realitzen les empreses de motosharing que operen a la ciutat s’estenga als Pobles de València, com a condició imprescindible per a la concessió del permís de l’activitat. “De fet, l’informe emés pel servei de Mobilitat al desembre de 2020 ja ho exigia I no es pot demorar més. Nosaltres hem proposat que comencen de manera urgent en els del sud afectats per la dana del 29O (La Torre, Forn d’Alcedo, Castellar-l’Oliveral i Pinedo), on es notarien en major grau les bondats que poden oferir a l’hora de substituir als vehicles privats, i que després s’implementen en la resta en el menor temps possible”, explica Grezzi, però en qualsevol cas l’autorització hauria d’estar condicionada a prestar servei a tots els veïns de la ciutat. “Tot el que no passe per ací, anteposa els interessos de les empreses als dels nostres veïns, per la qual cosa els operadors que no estigueren disposats a fer-ho, generant a més els llocs de treball necessaris per a atendre el servei, no haurien de poder funcionar a València”, conclou l’extitular de Mobilitat.
