La formació valencianista aportarà a la fiscalia l’informe del Síndic de Greuges que assenyala que s’han contravingut fins a 6 normes i acords amb la modificació dels estatuts de la Fundació València Activa eliminant qualsevol referència a les dones i les polítiques d’igualtat. La portaveu de Compromís per València Papi Robles acusa a Catalá de seguir “l’agenda negacionista i paranoica” dels seus socis de govern i ha advertit que “Compromís no ens anem a quedar de braços creuats front a al PP i Vox que volen fer d’esta ciutat una Capital Mundial del ridícul, la desigualtat i el sectarisme més ranci”.

Compromís considera que eliminar dels estatuts de València Activa l’únic punt que feia referència a la promoció de la igualtat de les dones en el mercat laboral,  a més de suprimir  de tot el document l’ús del llenguatge no sexista, “no va ser un acte irreflexiu o involuntari, va ser una decisió política que Catalá, com a presidenta del patronat, que la va prendre en contra de les dones valencianes, sabent que vulnerava la legislació vigent”. La portaveu de la formació valencianista Papi Robles, junt amb la regidora Lucía Beamud, han donat a conèixer la resolució del Síndic de Greuges, que qualifiquen de “demolidora”, feta en resposta a la queixa presentada per Compromís el passat més de març contra el canvi d’estatuts. De fet, Robles destaca que “l’informe del Síndic posa de relleu la vergonyosa i possiblement acció prevaricadora d’este govern contra la igualtat entre homes i dones”.

En la seua resolució, el Síndic nomena fins a sis lleis o acords que s’han vulnerat com ara la Llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes, la Llei integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació, Llei valenciana per a la igualtat entre dones i homes, fins a tres sentències del Constitucional, el Reglament Municipal per a l’Ús no Sexista del Llenguatge o el Pla Marc d’Igualtat entre dones i homes aprovat pel Ple de l’Ajuntament. També carrega contra el govern municipal i la Conselleria de Justícia, que va acceptar este canvi d’estatuts, per ignorar tots els informes sobre desigualtat laboral. Assenyala expressament que “l’Ajuntament de València guarda silenci en relació amb els canvis produïts en el mercat de treball sobre la desigualtat entre les dones i els homes perquè eixos canvis, en realitat, no existeixen. Les dones continuen patint una greu desigualtat en el mercat de treball”.

En este sentit, la regidora Lucía Beamud assegura que “l’Ajuntament de València no ha pogut facilitar al Síndic de Greuges cap informe que justifique estos canvis en els estatuts de València Activa que deixen a les dones valencianes desprotegides i ens aboquen a la temporalitat i  la precarietat perquè no existeixen dades objectives que ho justifiquen”. Per això, considera que es tracta d’una qüestió ideològica, “María José Català i la consellera de Justícia han vulnerat la llei  i ho han fet deliberadament, com així ho ha demostrat la resolució de la sindicatura”.

Entre les recomanacions, el Síndic insta a l’Ajuntament a “que s’adopten totes les mesures que calguen per a deixar sense efecte la modificació dels estatuts de la Fundació València Activa, tenint en compte la greu i específica situació de desigualtat en què es troben els dones respecte dels homes en el mercat laboral, que mantinga com a objectiu específic de la Fundació la redacció estatutària anterior a la modificació (Promoure i facilitar la igualtat d’oportunitats per a l’accés de la dona al mercat laboral) i que respecte l’ús no sexista del llenguatge”. També, recomana que “s’impulse el procediment d’elaboració d’una guia d’ús no sexista del llenguatge i les imatges per part de la Fundació València Activa per a la seua aplicació durant este any 2024”.

L’Ajuntament de València està obligat a respondre per escrit en un termini no superior a un mes, i eixa resposta, com indica la sindicatura, “haurà de manifestar, de manera inequívoca, el seu posicionament respecte de les recomanacions o els suggeriments continguts en la present resolució”.

Davant tot això i amb esta resolució del Síndic a la mà, la portaveu de Compromís Papi Robles ha anunciat que “denunciarem esta modificació estatutària davant la Fiscalia”. Per a Robles, “este govern misogin viu obsessionat en que les dones no aconseguim ni un dret més i llevar-nos tot allò que hem aconseguit” i adverteix que “no ens anem a quedar de braços creuats”.