La iniciativa enfocada a promoure l’autonomia personal de les persones majors, havia rebut finançament europeu, i la formació valencianista sospita que la venda a banda d’evidenciar la manca de sensibilitat del govern municipal cap als ancians pròpia del PP podria incomplir les bases del finançament.

 “És indefensable que el PP s’haja desfet d’un projecte com este que ha contribuït —i podria continuar fent-ho en cas d’ampliar-se en comptes de suprimir-se— a combatre la soledat i l’aïllament de centenars i centenars de persones majors amb problemes de mobilitat” apunta el regidor de Compromís, Giuseppe Grezzi, extitular de l’àrea de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València.

‘Majors sobre rodes’ era una activitat englobada dins del projecte europeu d’Innovació ‘MAtchUP’ i finançat pel programa Horizon, i es va desenvolupar des de 2021 en els Poblats Marítims amb l’objectiu de promoure l’autonomia personal de les persones majors, que sovint tenen problemes motors que els impedeixen eixir de casa. “La iniciativa era innovadora a València, donat que els governs del PP fins a 2015 mantenien la ciutat en un retard respecte a la resta d’Europa, però realment esta activitat, que va néixer a Copenhaguen sota el nom de Cycling Without Age (CWA), és una realitat en més de 450 ciutats repartides per 37 països del món. El que fa ara el PP amb les seues polítiques és simplement tornar a aïllar a València d’Europa i retornar-la amb les seues polítiques al retard on consideren que ha d’estar”, resum Grezzi.

Una venda sospitosa

Això no obstant, més enllà d’esta manca de sensibilitat del govern municipal cap als majors i cap a qualsevol projecte que siga respectuós amb el medi ambient, des de Compromís mostren també la seua preocupació pels modes en què s’ha efectuat l’operació. “Com sempre passa amb la gestió opaca del PP, ens hem adonat per casualitat” reconeix Pere Fuset, regidor de Compromís i representant valencianista al patronat de les Naus, “no perquè ens hagen informat de res, ni ens consta cap oferta pública de venda d’un vehicle que per la seua qualitat no és precisament barat , ni sabem en quines mans ha acabat”. De fet, continua Fuset, “preguntarem sobre la legalitat d’esta venda i si és factible que una administració puga vendre un bé resultat de la inversió de fons europeus sense cap conseqüència.”

Per eixe motiu la formació valencianista traslladarà les seues preguntes i exigències de transparència respecte a esta actuació —”impròpia a més a més d’una capital verda europea”, afegeix Grezzi— al Patronat de Les Naus, tot convidant al fet que la regidora responsable s’avance, aclarisca i tracte de justificar esta “indefensable actuació”.