Compromís per València critica la paràlisi de les polítiques verdes de la ciutat que afecta, com assenyala el regidor Sergi Campillo, tant als barris com als grans projectes de ciutat “com hem vist amb el Parc de Desembocadura que Catalá ha mantingut 10 mesos bloquejat perquè estava fent-li una pensaeta”.  Campillo acusa a l’alcaldessa de mentir a tots els veïns i veïnes “perquè va prometre que en l’any de la Capital Verda Europea no hi hauria cap escocell buit a la ciutat, i la realitat és que té 4.000 sense arbres i altres 710 amb arbres morts”.

El regidor de Compromís per València Sergi Campillo explica que estes dades, basades en les respostes oficials que ha fet el govern a preguntes del Grup municipal, “no poden ser més desoladores i preocupants”. En abril hi havia pràcticament 4.000 escocells sense arbres a la ciutat i 710 amb arbres morts, “una xifra altíssima tenint en compte que a la ciutat hi ha 63.311 escocells, això és un 7,3 per cent del total”. Això malgrat, com destaca Campillo, que “des del govern de Joan Ribó vam deixar unes contractes de jardineria reforçades amb més pressupost per a plantació. En concret, el contracte de l’arbrat de viari va augmentar un 80% respecte al contracte anterior del PP i també vam deixar enllestit un contracte de subministrament d’arbrat. Per tant, des de novembre de 2023, que és quan comença la campanya de plantació, fins a maig de 2024, que és quan acaba, s’hauran plantat gràcies a estes contractes al voltant de 2.000 arbres. Malgrat això, Catalá mantindrà 4.000 escocells sense arbres a la nostra ciutat i quan acabe l’any pujarà a 5.000 amb tota probabilitat”.

Amb estes dades, el regidor de Compromís acusa a Catalá de mentir, “perquè ella mateixa va dir que en l’any de la Capital Verda Europea allò mínim que es podia esperar d’una ciutat era que tinguera tots els escocells amb arbres, però com podem comprovar no ho complirà. Este govern que acaba de començar sembla un govern esgotat, amb poques ganes de treballar i sobre tot profundament mentider”. També recorda que “des que Catalá és alcaldessa han abatut o s’han caigut 744 arbres en esta ciutat, una d’estes caigudes amb ferits, quan ella es va dedicar a criticar en l’oposició quan havíem d’abatre arbres per qüestions de seguretat”.

D’altra banda, Compromís denuncia “un panorama igual o més desolador pel que fa a les inversions en jardins”. El regidor Sergi Campillo explica que “a 31 de març en jardineria s’havien executat el 0 per cent de les inversions i en estos moments, dels més de 7 milions d’euros que hi ha previstos per l’àrea de parcs i jardins, hi ha en licitació únicament l’obra del nou jardí de biodiversitat al tram VI del Jardí del Túria, un projecte finançat de fons Next Generation i que vam deixar pràcticament finalitzat des del govern de Joan Ribó.

També està a punt d’eixir a licitació la construcció dels nous horts urbans d’Orriols, de nou un projecte heretat del nostre govern, també amb fons Next Generation. Entre estos projectes sumen al 2024 un total de 369.753,13 euros al 2024. És a dir, que en licitació o a punt d’eixir a licitació, tenim un percentatge del 5% del pressupost. Però cap obra important començada. Una situació de complet bloqueig en l’execució d’inversions en infraestructura verda, en ple any de la Capitalitat Verda Europea”.

Davant esta situació de paràlisi del govern de Catalá, Campillo insisteix en el pla de Compromís per a la plantació de 20.000 arbres durant els pròxim anys. “Des de la nostra experiència de govern, després d’haver plantat més de 13.000 arbres en 8 anys, reiterem que s’hauria de posar en marxa este pla específic prioritzant, a més, els arbres en els carrers i places”. També posa èmfasi en la necessitat d’elaborar un Pla Director de l’Arbrat amb perspectiva climàtica, “és d’absoluta necessitat, tot i que este govern ho ha rebutjat, posar en marxa este Pla Director de l’Arbrat per tal d’anar substituint les espècies d’arbres més vulnerables al canvi climàtic accelerat que patim per d’altres més resilients i per introduir arbres de viari als barris amb menys arbrat”. Per a Campillo, el rebuig de Catalá a crear “este pla és una decisió irresponsable, necessitem una planificació estratègica que responga a les necessitats dels nostres barris per a les pròximes dècades”.