En el mateix dia en què es complixen 600 anys de la mort de Sant Vicent Ferrer i en què la Junta de Govern Local ha aprovat el projecte de restauració de la casa natal del més universal, pluridisciplinari i influent dels sants valencians, el Saló de Cristall de l’Ajuntament ha acollit la celebració de l’acte literari «La Ciutat de València i Sant Vicent Ferrer», en el qual ha intervingut el regidor Sergi Campillo, del qual depèn el Gabinet de Normalització Lingüística, i al que han assistit també els regidor de Compromís, Pere Fuset, de Cultura Festiva, i Manuel Camarasa, del Grup Municipal Ciutadans.
«Sant Vicent Ferrer és el sant valencià més internacional i una figura molt important per a la ciutat de València», ha assegurat Sergi Campillo en la presentació d’este acte organitzat amb la col·laboració de les regidories de Govern Interior, Recursos Culturals i Cultura festiva. Una evocació de la faceta literària de Sant Vicent Ferrer l’any en què l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ho ha triat com a Escriptor de l’any 2019, que ha inclòs la dramatització de l’obra d’obra de Vicent Boix, Els bàndols de Valensia o la paraula de Sen Visent Ferrer per un grup d’alumnes de l’IES Cid Campeador, i un recital de poemes a càrrec de Vicent Camps, del Gabinet de Normalització Lingüística, i d’un grup d’alumnes de la Universitat Popular dels centres de Rovella i Aiora.
«Precisament hui , quan es complixen 600 anys de la seua mort, hem aprovat en la Junta Local de govern el projecte de rehabilitació de la casa natal de Sant Vicent Ferrer i prompte començarà a escometre’s este projecte de rehabilitació d’un lloc tan emblemàtic», ha comptat el regidor Sergi Campillo. El responsable de Govern Interior ha recordat que «el Ple de l’Ajuntament va acordar a l’octubre de l’any passat impulsar la creació d’una comissió multidisciplinària per a coordinar la commemoració d’enguany de Sant Vicent Ferrer, divulgar i posar en valor la figura i l’obra d’una personalitat històrica, però també per a promoure la llengua valenciana a través de la seua figura i la seua obra».
PROMOCIÓ DEL VALENCIÀ A TRAVÉS DEL SANT
Ha afegit Campillo que «si l’any passat recordàvem la figura de Vicente Blasco Ibáñez, enguany posem l’accent en la Sant Vicent Ferrer, que va morir un dia com hui, fa 600 anys, en terres de Bretanya, on està enterrat». Han insistit en el caràcter «universal» del sant valencià «que el seu culte s’estén a França, Itàlia o Estat Units», encara que siga a València on estan el Pouet de Sant Vicent, la pila on va ser batejat, la seua basílica, el Col·legi Imperial de Xiquets Orfes que porta el seu nom o els Altars de Sant Vicent.
El responsable del Gabinet de Normalització Lingüística, Vicent Anyó, ha glossat la importància de la figura de Sant Vicent Ferrer, «de qui s’ha parlat com a predicador, escriptor, teòleg, taumaturg, filòsof o polític, que amb un llenguatge pla, que entenguera la gent humil, buscava l’eficàcia emocional del seu discurs». Ha afirmat que «no hi ha cap dubte del valor literari dels seus sermons» i recordat que el sant i dominic valencià va participar en moments cim de la nostra història com el Cisma d’Occident o el Compromís de Casp, «i en decisions com el nomenament del Papa Lluna o del rei Ferran d’Antequera, a més d’intervindre per a pacificar els enfrontaments que es produïen entre rellevants famílies valencianes».
Amb la dramatització de l’obra de Vicent Boix i el recital de poemes sobre Sant Vicent Ferrer, a l’Ajuntament de València s’ha reivindicat el vessant literari «d’un personatge que va ser molt popular en el seu temps i el contínua sent actualment, una figura que forma part de l’imaginari col·lectiu popular dels valencians i valencianes, creients o no creients». Anyó ha recordat que en el seu procés de canonització es van arribar a comptabilitzar 860 miracles, i ha ressaltat la seua àmplia presència en la toponímia de la ciutat, «en este que tanca el cicle de les campanyes de promoció del valencià impulsades des de l’ajuntament».
Al tall de veu inferior podeu escoltar les declaracions del regidor de Compromís, Sergi Campillo, al acte: