L’Ajuntament de València ha estalviat més de 14 milions d’euros en electricitat en tres anys i mig gràcies a les mesures d’eficiència energètica impulsades, la qual cosa suposa un 20,1% d’estalvi econòmic per a les arques municipals. Des de l’1 de gener de 2012 fins al 31 de juny de 2015, el Consistori va pagar 69.673.696 euros en factura elèctrica, mentre que en els següents tres anys i mig l’Ajuntament ha abonat 55.667.448 euros per este mateix concepte, és a dir, que s’ha aconseguit un estalvi exacte de 14.006.247 euros.

El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha explicat que «les diferents mesures d’eficiència i estalvi energètic dutes a terme pel Govern de Joan Ribó, a més d’estalviar una gran quantitat de recursos econòmics, han reduït l’impacte ambiental de l’enllumenat, ja que València era líder en contaminació lumínica a Europa. Ara a la ciutat es poden veure més estreles, dins de la nostra idea de renaturalitzar la ciutat». L’edil ha assegurat que l’Ajuntament «té com a objectiu a mitjan termini canviar tot el sistema d’il·luminació que existia en 2015».

Quant a les dades de consum en Kw/h, el consum d’energia s’ha reduït en 63.004.415 euros, la qual cosa suposa fins a un 15,03% d’estalvi en Kw/h en els últims tres anys i mig. Concretament, en el primer període el consum va ser de 419.267.040 Kw/h, mentre que en el segon ha baixat fins als 356.262.624 Kw/h.

7 MILIONS D’ESTALVI EN EDIFICIS PÚBLICS, FUENTES I SEMÀFORS

Dels 14 milions d’estalvi totals, quasi la meitat (6.979.327 €) corresponen a l’enllumenat públic (fanals), gràcies al canvi d’il·luminació al nou sistema de LED càlid. Per part seua, els altres set milions d’euros corresponen a l’estalvi en els consums en edificis públics, fonts i semàfors. Més concretament: 1.389.024 d’euros d’estalvi corresponen a dependències municipals, 826.003 d’euros a escoles, i la resta, 4.811.894, a elements com ara fonts i semàfors

El Pla d’Eficiència Lumínica va començar en 2015 amb un pla d’apagat com a primera mesura d’estalvi en enllumenat públic, un apagat selectiu en diverses zones sobreil·luminades de 4.125 llums. «En este mandat hem invertit més de 15.000.000 d’euros en enllumenat públic eficient, amb fons propis, a través de projectes de participació, a través d’inversions financerament sostenibles o a través de crèdits de l’IDEA», ha recordat Campillo. «Hem canviat més del 50% de la instal·lació d’enllumenat públic de la nostra ciutat, i hem aconseguit fer de València una ciutat més eficient, aconseguint un estalvi econòmic importantíssim per a la ciutadania i avançant decididament en el camí de la sostenibilitat i en la lluita contra el canvi climàtic», ha conclòs el regidor.

En totes les inversions en enllumenat públic s’han prioritzant els districtes, els barris i els carrers «en les quals l’anterior govern municipal portava molts anys sense invertir, la qual cosa ha derivat en unes instal·lacions obsoletes i altament contaminants», ha denunciat l’edil.

Campillo ha destacat també, entre les mesures dutes a terme, l’auditoria energètica feta en els edificis municipals per a diagnosticar el seu estat actual, i establir actuacions per a millorar l’aprofitament de recursos i l’eficiència i sostenibilitat de les instal·lacions. Actualment, la Regidoria de Govern Interior està desenvolupant un pla per a aconseguir la certificació energètica de tots els edificis municipals i col·legis, la qual cosa constituix, en paraules de Campillo, «un objectiu primordial com a mesura d’estalvi energètic i per a la lluita contra el canvi climàtic». Actualment, gaudixen d’esta certificació un total de 287 edificis municipals; entre ells, 29 biblioteques, 47 Centres Municipals de Persones Majors i 86 col·legis.