La regidora d’Agricultura, Horta i Pobles, Consol Castillo, ha destacat «el nou èxit de la convocatòria De l’horta a la plaça», que este diumenge ha celebrat la IV edició, amb una nombrosa participació del sector de producció, i públic en general, tant de València com dels pobles del voltant. Castillo ha destacat «la importància de posar en valor el treball que fan agricultors, agricultores i productors d’altres de les nostres comarques».

«El nostre producte és de la màxima qualitat, preserva el territori i, a més, juga un paper en favor de la no contaminació de la nostra atmosfera», ha argumentat la regidora, qui ha assegurat que la convocatòria «és un èxit que hem de continuar». Castillo ha explicat que des de les administracions  s’han d’implementar «els elements de valor que són el producte de proximitat, la venda directa o el quilòmetre zero».

«Els valencians i les valencianes hem de pensar de cara al futur pel privilegi que suposa per a nosaltres disposar d’una horta productiva de màxima qualitat que ens permetrà alimentar-nos sense afectar la qualitat del nostre medi ambient», ha afegit.

La IV edició de «De l’horta a la plaça es va celebrar ahir diumenge amb la mateixa filosofia de les anteriors edicions: acostar a la ciutadania una gran varietat de projectes agrícoles de proximitat i compromesos amb el desenvolupament local sostenible». Tal com explicava la regidora Castillo durant la presentació de la convocatòria, «és una ocasió de gaudir, conviure, descobrir i començar a tindre una concepció de la nostra ciutat com un eix urbà que s’alimenta d’un rebost, que és una de les millors hortes periurbanes de tot el món».

La plaça de l’Ajuntament es va convertir ahir en un espai de trobada ciutadana, en el qual es van reunir nombroses parades de producte agrícola, fresc i elaborat; de material artesà; i un espai per al consum i degustació. També es van preparar activitats d’animació infantil, actuacions musicals, exposicions, tallers i difusió d’entitats, així com exposició de projectes relacionats amb els mercats de proximitat a la ciutat, la pesca, l’agroecologia, la defensa del territori i la sobirania alimentària.

En total, han participat 55 llocs de venda directa, més altres 10 de menjar i beguda per a consumir en el moment: 18 entitats amb certificació d’agricultura ecològica  de la Comunitat Valenciana; 16 entitats amb sistema participatiu de garantia, alguns d’ells a més amb certificat CAECV; 11  de PROAVA, alguns amb segell CAEVC; 7 agricultors de la tira de comptar de Mercavalencia i 2 de la tira de comptar de Mosen Sorell. A més, s’han presentat 4 projectes d’inserció laboral a través del treball agrícola.

L’activitat ha estat organitzada per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l’Ajuntament de València i el Consell Agrari Municipal de València, i coordinat per la Fundació Mundubat i Rees (Xarxa d’economia alternativa i solidària del Comunitat Valenciana). També han col·laborat l’EMT, Cerai, Sav, Mercavalencia, Tires de Comptar, PROAVA, CAECV, SPG Ecollaures, la Dinamo i diversos mercats de proximitat dels barris i pobles de la Comunitat.

Com a novetat, enguany s’ha presentat el calendari de les Mercafestes, una celebració organitzada per Mercavalencia per a reforçar la importància del consum de productes de temporada i proximitat. Cada mes se celebrarà en un mercat diferent amb un producte de temporada.