La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València aprova este divendres les ajudes a les festes de barri de la ciutat amb un caràcter tradicional, singular o popular. En esta segona convocatòria l’import total de les subvencions arriba fins als 57.982,23 euros, un 69,7 % més que l’any passat, i arriben a un total de 21 entitats beneficiàries (pràcticament el doble que en 2018, quan se’n beneficiaren 11 entitats).

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha destacat la consolidació d’esta línia de subvencions que «reforça l’aposta feta per este govern municipal per potenciar i visibilitzar totes les manifestacions de la cultura festiva de la nostra ciutat» i ha explicat que estes ajudes són una bona ferramenta per «fomentar la realització d’activitats de festes que potser tenen una menor visibilitat que altres però que són molt importants perquè fan una activitat social i cultural encomiable».

Estes ajudes arriben a associacions i entitats amb un «vincle important» amb activitats que tenen una acreditada trajectòria de foment del patrimoni cultural i festiu locals o de barri, amb arrelament històric en la comunitat, i que s’han realitzat durant l’any 2018. Se sumen a altres vies de suport municipal, com ara els convenis que l’Ajuntament manté amb la Junta Central Vicentina, la Junta Major de la Setmana Santa Marinera o les diverses festes de moros i cristians.

Les associacions beneficiàries són Sords 2000, Confraria Mare de Déu del Carme, Comissió de Festes de Carpesa, Junta de Festes Patronals Mare de Déu de Campanar, Clavaris de Santa Cecília de Benifaraig, Empresaris Fusteria i Afins (ASEMAD), Veïns i Veïnes de les Cases de Bàrcena, Confraria de Sant Cristòfol Màrtir, Veïns i Veïnes de Benimaclet, Santíssim Crist de la Fe, Festes Patronals Mare de Déu dels Desemparats de Natzaret, Portadors de la Verge de Campanar, Veïns i Veïnes del barri de Sant Marcel·lí, El Clau i l’associació de veïns, cultural i de consumidors de Patraix, així com Hogar Sant Bult, la Federació d’Entitats Andaluses de la Comunitat Valenciana, Jarit Associació Civil, Amics de la Carxofa, Mare de Déu dels Desemparats de Sant Isidre i els Clavaris de Sant Jeroni.

Les ajudes s’han distribuït segons la baremació de diversos elements subvencionables, com ara els de suport al muntatge de l’activitat i al seu disseny tècnic, la pirotècnia, les actuacions musicals, la producció i edició de llibres relacionats amb la festa, cavalcades, vestuari relacionat amb la festa, etc. Els criteris per avaluar les sol·licituds han valorat l’import de despeses justificades en la memòria i que es puguen subvencionar; la qualitat cultural i/o artística de la memòria d’actuació, el seu grau de desenvolupament i la coherència en el seu contingut en relació amb els objectius que el motiven; la capacitat d’afavorir el coneixement de la cultura i el patrimoni festiu valencià i les activitats en el desenvolupament i difusió de les quals s’utilitze preferentment el valencià, entre altres.

«Per segon any hem fet possible que este tipus de festes puguen accedir a ajudes públiques a través d’una convocatòria amb unes bases transparents i amb un comité avaluador independent», ha afirmat el regidor.

PROGRAMA GERMANOR

D’altra banda, la Junta de Govern Local també aprova este divendres les ajudes del Pla Germanor a 12 comissions falleres per un import total de 5.887,8 euros. Pere Fuset ha recordat que este pla fomenta la col·laboració entre comissions falleres per organitzar les celebracions de Sant Joan a la nostra ciutat, incrementant la qualitat dels concerts que organitzen i, alhora, reduint els focus de molèsties per al veïnat de la ciutat.

«Amb subvencions com estes incidim en el gran objectiu que hem desenvolupat durant tot este mandat al món festiu de la ciutat, el del foment de la major convivència possible juntament amb les millors garanties de seguretat i d’una bona imatge per a la nostra ciutat», ha explicat Fuset.