Esta setmana el Centre de Documentació de les Falles (CDF), ubicat a la Ciutat de l’Artista Faller i depenent de la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, rep la donació d’un important fons documental que pertany a la família dels poetes festius i autors teatrals Josep Bea Izquierdo (1912-1984) i el seu fill, Josep Bea Mataix (1938-2016).

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha destacat la importància d’esta donació i ha explicat que «la reobertura del Centre de Documentació de les Falles i l’augment dels seus fons suposen una possibilitat perquè les Falles Patrimoni de la Humanitat siguen també matèria d’estudi per professionals de tot el món».

En el cas dels documents relacionats amb Josep Bea Izquierdo, destaquen els apropòsits i llibrets de la seua autoria, així com el material fotogràfic, programes, fullets i documents diversos relacionats amb les Olimpíades de l’Humor dels anys 60 i 70 del segle XX i amb actes oficials de la Junta Central Fallera d’eixos anys; pel que fa al llegat de Josep Bea Mataix, cal esmentar els seus manuscrits per a llibrets, apropòsits, fotografies i memòries per a la Cavalcada del Ninot.

Fuset ha explicat que es tracta d’un fons documental molt rellevant perquè aporta una informació important sobre la literatura satírica fallera en valencià dels anys 60 als anys 90, especialment sobre l’obra de Josep Bea Izquierdo i Josep Bea Mataix, tant pel que fa a la seua respectiva producció de llibrets i apropòsits fallers, com pels documents sobre l’Olimpíada de l’Humor, un dels esdeveniments culturals fallers més importants d’aquells anys, així com fotografies de la vida social fallera d’aquella època de la festa fallera.

L’objectiu del CDF, que compta ja amb més de 15.000 registres, és la salvaguarda digital de tot tipus de documentació fallera, per tal que puga estar a l’abast tant de les diverses persones usuàries (tant de l’àmbit faller com la resta de ciutadania) com d’investigadors de la festa, funcionant com un servici públic municipal. «El CDF ha d’acomplir un paper essencial en la conservació del patrimoni faller a través d’un treball rigorós i professional, que servisca de referència documental a les comissions falleres i a totes les persones interessades en els valors culturals i patrimonials de la festa fallera», ha afirmat Fuset.

El regidor ha agraït a la família dels poetes la seua donació per confiar en el CDF com a guardià d’un patrimoni faller documental tant rellevant. Eixos documents seran degudament inventariats, catalogats i progressivament digitalitzats perquè siguen consultables per tot el món, en la línia de l’objectiu per salvaguardar i difondre el patrimoni documental faller des que fóra reobert pel Govern de la Nau en 2018, després de set anys tancat.