La Junta de Govern Local ha aprovat hui una despesa major de 650.000 euros en els contractes de manteniment d’enllumenat, procedents dels estalvis econòmics d’anteriors actuacions del Govern de la Nau en l’enllumenament públic, per millorar la intensitat lumínica de 882 punts de llum de Ciutat Vella, així com pal·liar la contaminació lumínica d’alguns carrers de la zona Nord de la ciutat i els eixos viaris de l’avinguda del Primat Reig, Doctor Peset Aleixandre i Campanar. Amb l’esmentada actuació, l’Ajuntament també preveu altres mesures per millorar el servici d’enllumenat públic com ara la reposició de cable de coure en algunes instal·lacions on se n’ha robat.
El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha donat compte hui d’este acord «que s’emmarca en la política de millora de l’eficiència energètica en les diverses instal·lacions de l’enllumenat públic». «Es tracta d’una actuació més del Pla d’eficiència lumínica en l’enllumenat públic encetat a finals de 2015», ha aclarit en assegurar que «quan l’equip de Joan Ribó arribà al govern en l’any 2015, en la ciutat de València hi havia carrers excessivament il·luminats i uns altres deficientment il·luminats, com el cas de Ciutat Vella».
«Quan acabem el mandat, haurem invertit en il·luminació i en enllumenat públic eficient, amb fons propis, a través de projectes de participació, a través d’inversions financerament sostenibles o a través de crèdits de l’IDAE, més de 15 milions d’euros. Haurem canviat més del 50% de la instal·lació d’enllumenat públic de la nostra ciutat, i haurem aconseguit fer de València una ciutat més eficient, propiciant un estalvi econòmic importantíssim per a la ciutadania i avançant decididament en el camí de la sostenibilitat i en la lluita contra el canvi climàtic», ha explicat.
Sergi Campillo ha indicat que l’Ajuntament a l’hora de dur a terme inversions en enllumenat públic, «prioritza els districtes, els barris i els carrers en les quals l’equip de govern anterior portava molts anys sense invertir, fet que ha suposat que la ciutat tinguera unes instal·lacions obsoletes i altament contaminants». «I unes de les poques inversions que va fer el govern anterior en els darrers anys va ser al districte de Ciutat Vella, on instal·laren unes lluminàries de baixa qualitat, que ens obliga ara a realitzar una nova inversió que no hauria d’haver sigut necessària fins d’ací a uns anys si estes hagueren complit els paràmetres necessaris de qualitat», ha afegit.
El regidor, que ha recordat que les actuacions del Pla d’Eficiència Lumínica han generat «importants estalvis en els costos d’explotació, concretament en el cost de l’energia», ha argumentat «que l’actual equip de Govern està permetent destinar estos excedents econòmics a fons propis per solucionar contingències que requerixen atencions especials». I d’eixos romanents, hui s’ha aprovat l’esmentada despesa de 650.000 euros que es destinaran a les intervencions en l’enllumenat públic citades anteriorment.
Pel que fa a la intervenció en Ciutat Vella, ha ressaltat «que resoldrà el problema generat per les lluminàries instal·lades l’any 2013 a càrrec de la Diputació de València. En eixe moment es va substituir les llums de vapor de sodi d’alta pressió (VSAP) de 250 W per llums de LED. Si bé, tot i que la vida útil d’este tipus de lluminàries és de 50.000 hores (12 anys), en menys de 5 anys ha descendit dràsticament la intensitat de la llum emesa provocant que en alguns carrers la intensitat lumínica no siga òptima.»
«Per eixa raó, una volta realitzades diferents lectures de luxímetre per GPS, i amb la intenció de solucionar una demanda veïnal i de donar resposta a les necessitats de la ciutadania i visitants, ara realitzem una nova actuació per a canviar uns llums que haurien d’estar a ple rendiment», ha aclarit l’edil. La nova instal·lació consistirà també en LED, però de molta millor qualitat i a més, eliminarà la contaminació lumínica cap a dalt per estar enfocat només cap a la vorera i la calçada. A més, canviem uns LED obsolets i molt freds per uns altres d’última generació i més càlids, per tant, més comfortables a la vista.
L’Ajuntament també destinarà una partida a envernissar i pintar les columnes dels fanals que es van instal·lar en el projecte Ecolight en la zona de la Devesa-Albufera, que, per ser columnes de fusta i estar exposades a l’efecte de la salinitat, necessiten un manteniment més exhaustiu perquè no es deterioren. I reposar cable de coure en algunes instal·lacions on ha sigut robat.
D’altra banda, l’Ajuntament intervindrà en uns mesos en 1.448 unitats de fanals Ferran VII, canviant les actuals lluminàries de 250W o 400W de vapor de sodi d’alta pressió, per retrofit de LED càlid. A més, s’intervindrà en els eixos viaris de l’avinguda del Primat Reig, Dr. Peset Aleixandre i Campanar en els quals es van a instal·lar un total de 905 unitats de llums d’halogenur metàl·lic, que és la mateixa solució lumínica que hi ha per exemple a l’avinguda del Cid. Totes estes intervencions en la zona nord de la Ciutat generaran uns estalvis anuals estimats de 579.693,20 kw per hora i 71.238 euros al preu actual de l’energia.