L’alcalde de València, Joan Ribó, junt al president de FERRMED, Joan Amorós, el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Lluís Ferrando, i el comissionat per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, han participat este matí en l’obertura institucional de les jornades «El Corredor Mediterrani i el seu impacte en les xarxes ferroviàries metropolitanes dels grans nodes urbans», organitzades per FERRMED en l’edifici Veles e Vents de la Marina de València.

«La nostra obligació com a dirigents públics és servir als interessos de la ciutadania que representem i, per això, hem d’exigir al Govern Central que aposte d’una manera decidida pel Corredor Mediterrani i solucione la seua integració en les ciutats de manera urgent i ràpida, per exemple amb el soterrament de les vies a València. En cas contrari, la pèrdua de competitivitat de les nostres ciutats i empreses afecta el conjunt de l’economia espanyola i el benestar del conjunt de la població», ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó. «No podem permetre’ns el luxe de quedar-nos aïllats de l’àmbit europeu i conformar-nos amb unes comunicacions de fa més d’un segle», ha afegit.

Ribó ha destacat que els trens de mercaderies seguixen sense circular per ample internacional entre València i Barcelona. «Els trens de passatgers entre la segona i la tercera ciutat d’Espanya tarden més de tres hores en recórrer els poc més de 300 km que ens separen, sense parlar dels habituals i recurrents retards», ha argumentat l’alcalde, qui també ha conclòs que València «no pot perdre el tren del benestar, de la competitivitat i de la sostenibilitat».

De la mateixa manera, l’alcalde ha confirmat que «és necessari un Corredor Mediterrani articulat des de les ciutats i, per descomptat, que València deixe de ser l’última gran ciutat espanyola sense tindre un soterrament adequat de les seues vies». Així mateix, ha assegurat que estes jornades organitzades per FERRMED servixen per a «reivindicar el Corredor Mediterrani com articulador de les grans ciutats del Mediterrani i la connexió amb la resta d’Europa».

Així mateix, el president de FERRMED, Joan Amorós, ha argumentat que «València és la gran capital del Corredor Mediterrani en la Península Ibèrica». «Hem de procurar que en esta ciutat hi haja una gran estació intermodal on puguem transportar els camions al tren per a les llargues distàncies», ha afegit.

El Corredor Mediterrani enllaça diferents àrees metropolitanes d’Espanya, França, Itàlia, Croàcia, Eslovènia i Hongria, fins a Escandinàvia i l’Est europeu així com megaregions socioeconòmiques que formen estos països. FERRMED treballa, junt a les administracions i grans empreses implicades, per a fer realitat el «Gran Eix Ferroviari de Mercaderies», que travessa el Mediterrani Occidental fins a Escandinàvia, passant per les regions industrials del Rhône i el Rhin, en el cor d’Europa.

Estes jornades servixen com a punt de trobada entre planificadors regionals, gestors d’infraestructura, companyies ferroviàries i empreses usuàries, amb l’objectiu comú de trobar solucions innovadores per a millorar i compatibilitzar els tràfics de mercaderies i passatgers a les regions urbanes més importants.

LES JORNADES DE FERRMED

Durant la sessió d’obertura tècnica, han participat el president de FERRMED, Joan Amorós; el degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Salvador Puigdendolas; el subdirector general de l’Autoritat Portuària de València, Manuel Guerra; i el vicepresident de FERRMED per a Espanya i president de PROAVE, Federico Félix.

Així mateix, també ha tingut lloc la taula redona «Retos más importantes y principales soluciones para las zonas urbanas del Corredor Mediterráneo», en la qual han participat el comissionat per al Corredor del Mediterrani, Josep Vicent Boira; el director de projectes de Barcelona Regional, Jordi Fuster; el director de projectes de Prómalaga, Jesús Terrazas; el gerent de València Parc Central, Salvador Martínez; i el delegat general de la Transalpine, Stéphane Guggino.

Durant esta vesprada, se celebrarà un debat sobre patronals i carregadors, que comptarà amb la participació de la directora gerent de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Inmaculada García; el director d’Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo; el director de comunicació de Pietro Chiesa, Francesco Stefano; el director de logística de Primaflor – Port Rail Almassora, José Luis Prieto; i representants de la companyia Ford.

També es realitzarà un debat sobre els ports, en el qual participaran el director d’estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent; la cap de la Unitat Intermodal d’Explotació del Port de Castelló, Eva Sánchez-Barcaiztegui; el director de Desenvolupament Corporatiu del Port de Tarragona, Joan Bàssora; el cap de planificació del Port de València, Juan Manuel Deu; i una representació del Port de Marsella.