L’Ajuntament de València i el de Rocafort s’han compromés a treballar conjuntament per facilitar la inclusió social de les persones migrants allotjades a l’antic Casal d’Esplai. Així es desprén del conveni de col·laboració que han signat hui l’alcalde Joan Ribó i el primer edil de l’esmentat poble de la comarca de l’Horta, Víctor Jiménez. L’immoble, tot i estar ubicat a Rocafort, és propietat de l’Ajuntament de València i actualment és la seu d’un alberg d’acollida, amb 48 places, totes elles ocupades.

Segons este acord, les persones que viuen provisionalment a este equipament podran fer ús de diversos servicis públics de Rocafort com ara el poliesportiu o la biblioteca. A més, a esta localitat, es desenvoluparan activitats per construir xarxes de suport i trobades interculturals. Entre els recursos que ofereix l’Ajuntament de València en este alberg situat a Rocafort, hi ha tallers per al desenvolupament de recursos essencials per a la inclusió de les persones, i tallers d’inserció laboral.

Pel que fa als compromisos de l’Ajuntament de València, que facilitarà al de Rocafort les dades necessàries per a l’emissió de carnets o exenció de taxes, també oferirà les places del Casal d’Acollida per atendre les necessitats d’allotjament del municipi de l’Horta. Aiximateix, a més dels tallers d’inserció laboral, que es desenvolupen en l’actualitat, al Casal es duran a terme jornades de portes obertes i campanyes de sensibilització per previndre actituds racistes i xenòfobes.

L’alcalde de València, Joan Ribó, que ha estat acompanyat de la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas Santana, ha manifestat el seu agraïment «a l’ajuntament i la població de Rocafort per avançar conjuntament amb València en una causa que enforteix els drets de les persones i ajuda a crear unes societats més consolidades». En recordar que els dos municipis, València i Rocafort, van ser declarades ciutat refugi a finals de l’any 2015, «amb l’objecte de ser ciutats de protecció, igualtat i reconeixement dels drets, i de garantir la vida, la llibertat i el benestar de totes les persones», Joan Ribó ha destacat que «els i les valencianes també hem sigut migrants», en al·lusió a les persones que hagueren d’anar-se’n en altres períodes històrics. Per això, ha resaltat, «hem de treballar perquè les persones migrants ajuden a fer créixer la nostra societat des de la seua plena inclusió. A més, en una jornada com hui, en què celebrem el 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, em reafirme en la necessitat que la comunitat internacional faça complir estos drets humans en els països d’origent d’estes persones, migrants i refugiades, i que a casa nostra, siguem capaços entre tots i totes de mostrar la nostra empatia cap a unes situacions molt difícils, en què les persones fugen del patiment de la guerra, la fam o el terrorisme».

Tal com consta en el conveni signat hui, els responsables dels dos ajuntaments treballaran conjuntament amb asociacions veïnals i altres entitats rellevants per fomentar les tasques d’informació, orientació i assessorament jurídic en matèria d’estrangeria, i en el desenvolupament d’un protocol de comunicació entre la Policia Local i el Servici de Cooperació al Desenvolupament i Migració de València.

L’acord, aprovat en l’última Junta de Govern Local, impulsat per la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, contempla l’interés dels dos municipis «a mantindre esta coordinació i cooperació continuada, basada en els principis de respecte a cadascun dels municipis i a les seues formes de funcionament, amb l’objectiu comú d’acollir les persones que sol·liciten refugi i garantir els seus drets».