La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha explicat que dijous es presenta l’expedient final sobre les mesures definitives de la zona acústicament saturada del Barri del Carme i Adjacents (que inclou també carrers del Pilar, el Mercat, la Seu i la Xerea) en la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València. Es presenta després de huit anys de la sentència d’un tribunal que així ho obligava, si bé fins ara sols s’havien aplicat mesures cautelars.

Soriano ha destacat que «de nou, és el Govern de Joan Ribó el que afronta els problemes pendents de solucionar durant molts anys per part de l’anterior govern conservador de la ciutat i, amb diàleg amb els veïns i veïnes del barri, i amb la resta d’agents implicats -a través de la mesa del soroll- s’ha arribat a un acord històric per al barri que posarà fi a la contaminació acústica que han patit els residents d’esta zona de València durant molts anys».

El document definitiu ha superat ja els tràmits previs necessaris per a la seua aprovació definitiva. Així, ja estan les resolucions a les diferents al·legacions presentades i l’informe que havia de realitzar la Conselleria de Medi Ambient. D’esta manera, el document passa dijous per la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic i, després, el document s’aprovarà en el Ple de desembre.

Entre les principals novetats que inclou el document definitiu destaca que s’avança mitja hora el tancament de les terrasses, «una petició veïnal que venia fent-se des de fa molts anys a l’Ajuntament i que ara, des del govern municipal, atenem per a reduir la contaminació acústica del barri», explica la regidora Soriano. Així mateix, no hi haurà noves zones de taules i cadires que ocupen espais de vianants i voreres, ja que s’estima que el nivell actual és ja el màxim que pot absorbir el barri.

D’altra banda, s’impulsa un cens d’habitatges turístics per actuar contra els que no complisquen la normativa i no s’autoritzaran les xarangues, «un altre punt que els veïns ens han demanat introduir i que hem considerat incorporar-lo al document definitiu», ha dit Soriano.

En concret, es permeten les terrasses en horari de 09:00h a 00:30h hores amb caràcter general, encara que durant els mesos compresos entre l’1 de març i el 31 d’octubre, els divendres, dissabtes i vespres de festius, s’ampliarà en mitja hora fins a les 01:00h. També cal dir que açò no afecta el període de Falles, Nit de Nadal, Cap d’Any, Any Nou o la Nit de Reis.

Pel que fa a l’horari màxim de tancament de les discoteques serà, les nits de diumenge a dijous, fins a les 03:30h, mentre que les vetllades de divendres, dissabte i vespres de festiu, serà fins a les 04:30 hores. S’exceptuen també els supòsits anteriors.

La zona ZAS del Carme està en vigor des de 2010 amb mesures cautelars, a l’espera de concretar les definitives, que ara, huit anys després, s’han pactat entre tots els agents implicats. El nou document és més restrictiu que el que estava en vigor i satisfà en gran part les demandes veïnals.

A més, el document ha incorporat les recomanacions que han fet els diferents servicis municipals que han aportat millores, especialment la Policia Local de València i el servici de Mobilitat Sostenible.

D’altra banda, s’han acceptat les al·legacions d’una pizzeria que sol·licitava per a este tipus d’establiments l’ampliació en l’horari de tancament igual al dels bars, així com que es valorara el dret al treball, de forma que s’ha estimat l’al·legació atenent a un criteri de proporcionalitat i atès que les molèsties a la zona no són motivades per este tipus d’establiments.

MESURES QUE SE SUMEN AL TRÀNSIT RESTRINGIT

Soriano ha explicat que «l’Ajuntament treballa pel benestar del veïnat, reduint el soroll que es produeix en els carrers, i per això s’han pres al llarg d’este mandat diverses mesures en este sentit». Així, este passat gener, el mapa estratègic del soroll de la ciutat de València, que mesura la contaminació acústica que genera el trànsit rodat a la ciutat, ja va registrar  en l’eix del carrer Serrans, al barri del Carme, una disminució de la contaminació acústica contrastable, en passar d’un nivell sonor d’entre 65 a 70 dBA (en horari diürn) -classificat com nivell taronja- a un nivell sonor menor de 55 dBA -classificat com nivell blanc.

«Açò ens confirma que les mesures de mobilitat sostenible aplicades al Carme han sigut molt efectives per a la disminució de la contaminació acústica; de forma que el problema actual no és el pas de cotxes, sinó l’horari de les terrasses», ha puntualitzat Soriano.