L’Ajuntament llança una campanya per combatre l’odi a les xarxes socials

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha presentat la campanya «Controla’t a les xarxes!» per combatre el creixement del fenòmen dels discursos d’odi a les xarxes socials. La campanya s’ha posat en marxa hui en una acció comunicativa a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació amb l’etiqueta #VLCvsODI per sensibilitzar sobre els missatges discriminatoris a les xarxes socials. També s’ha posat cartelleria al mobiliari urbà de la ciutat.

Isabel Lozano ha dit que «amb esta campanya encetem tota una sèrie d’accions per reflexionar junt a la ciutadania sobre el paper de les xarxes com espais on s’estan generant cada volta més discursos que, en alguns casos, poden ser constitutius de delicte d’odi. Hem de tindre clar que la llibertat d’expressió no és un xec en blanc, i que acaba quan comença la humiliació o el menyspreu cap a una persona o grup de persones pel fet de tindre unes determinades característiques o condicions. Sol tractar-se de col.lectius vulnerables que patixen diferents graus de discriminació o desigualtat social».

Amb esta campanya l’Ajuntament de València apel·la a la responsabilitat dels propis usuaris i usuàries per evitar missatges que incomoden i resulten insultants, manipuladors, falsament informatius entorn a la diversitat. La viralitat d’estos entorns digitals fa que els missatges discriminatoris es puguen propagar amb molta rapidesa, moltes vegades de forma impulsiva sense reflexionar-ne prou sobre el seu contingut o veracitat. Si el missatge conté expressions que promoguen, justifiquen o inciten l’odi, la violència i la discriminació per motius d’ideologia, religió o creences, situació socio-econòmica, ètnia, origen nacional, sexe, orientació o identitat sexual, gènere, malaltia o discapacitat es podrien denunciar.

Així, Lozano ha explicat que la futura Oficina per la no-discriminació, que obrirà l’any vinent, continuarà amb esta tasca de sensibilització, d’observatori i d’atenció i acompanyament a les possibles víctimes de delictes d’odi de la ciutat de València.

La campanya incidix que els grups vulnerables a l’odi solen incloure persones sol·licitants d’asil i refugiades, persones migrants, persones negres, les comunitats de persones jueves i musulmanes, les persones gitanes i altres comunitats religioses, històriques, ètniques i lingüístiques minoritàries, i les persones LGBTI.

A més d’estos grups, es destaca també que les dones, les persones sense recursos, els menors i joves pertanyents a estos grups i les persones amb diversitat funcional són especialment vulnerables a l’odi. La campanya, per tant, va dirigida a combatre aspectes com la gitanofòbia, l’antisemitisme, l’aporofòbia, la islamofòbia, la LGTBIfòbia, el racisme, el sexisme o la xenofòbia.

«És molt important que totes i tots siguem conscients que, amb allò que diem o que donem suport, podem estar contribuint a millorar o a perjudicar la convivència, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, valors que, en definitiva, definixen el nostre sistema democràtic», ha conclós Lozano.

 

Arxivat en: 2018, Ajuntament, igualtat, Isabel Lozano, Polítiques Inclusives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *