«Podem afirmar que a València no hi ha turismofòbia: més del 90% de la ciutadania considera que el turisme és positiu per a la ciutat». El regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, ha donat a conéixer hui les dades del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana corresponent als mesos de setembre i octubre, que ha estat dedicat a la valoració dels servicis municipals, al turisme i a l’anàlisi de la convivència i els drets civils.

Tal com ha explicat Galiana, la percepció ciutadana sobre la gestió del Govern de la Nau «contínua sent aprovada per les valencianes i els valencians, es manté estable en la seua valoració». Els servicis municipals millor valorats són les platges, les festes populars, l’Albufera i els mercats municipals (estos últims són els millors valorats pels seus usuaris de manera específica). De fet, tots els servicis superen l’aprovat, amb qualificacions notablement altes en casos com les platges o els festejos populars (7 punts) o el Parc Natural de L’Albufera (6,8), i únicament se situen per davall dels 5 punts els aparcaments urbans.

NOUS APARCAMENTS EN SOLARS MUNICIPALS

Referent a això, el regidor Galiana ha subratllat la iniciativa del Govern Municipal de donar resposta a esta demanda ciutadana, i ha anunciat la  pròxima habilitació d’aparcaments públics en quatre solars municipals: als carrers Flor de Maig, en Quatre Carreres; Pere Delmonte, en Benicalap; Nino Bravo, al costat de la Ciutat de la Justícia; i plaça Vicent Castell Marqués, en l’Olivereta. Són els quatre primers solars que l’EMT convertirà en aparcaments públics, després de l’encàrrec que els farà la Regidoria de Mobilitat Sostenible abans d’acabar l’any.

L’enquesta municipal s’ha realitzat sobre un espectre de 2.300 persones, triades de manera aleatòria en 287 punts de la ciutat, segons quotes de sexe, edat i relació amb l’activitat econòmica per Districte. Els avanços de resultats per al total de la ciutat ja estan publicats en la web municipal www.valencia.es/estadistica; demà es penjarà la informació de les tabulacions per districtes; dimecres estaran els resultats per sexe i edat de les persones entrevistades; i divendres es tindrà accés als fitxers de microdatos.

El regidor Galiana ha mostrat la seua satisfacció pels resultats de l’enquesta respecte a la valoració ciutadana dels serveis municipals, que manté la seua nota per damunt de l’aprovat: un 5,6. L’estudi recull també la valoració de la Generalitat, que se situa en el 5,4; mentre que la del Govern espanyol, malgrat situar-se per davall de l’aprovat, amb un 4,6, experimenta un creixement respecte a la consulta anterior, que va ser del 3,5 (abans del canvi de titularitat en l’Executiu central, després de la moció de censura aprovada en el Parlament).

La gestió municipal aprova en la pràctica majoria dels districtes i pobles de València: dels 19 districtes, 17 donen la seua aprovació a la gestió del govern local, amb l’única excepció de dos: Pobles de l’Oest i Extramurs; Ciutat Vella marca la nota màxima, amb un 6,6. L’enquesta recull també dades sobre les principals preocupacions col·lectives i personals dels veïns i veïnes, que tornen a situar l’atur en primer lloc, i desglossa la valoració dels diferents serveis públics per part tant dels qui són usuaris com d’aquells que no ho són. La neteja i l’urbanisme repetixen com els principals problemes que perceben els usuaris als carrers. Així mateix, el baròmetre subratlla la valoració positiva del veïnat sobre el nivell de seguretat als carrers, ja que quasi el 49% considera que el seu barri és més segur que la resta de la ciutat. Finalment, l’estudi recull dades sobre la percepció de la solidaritat, i sobre la convivència amb determinats col·lectius o persones.

EL TURISME: PROJECCIÓ INTERNACIONAL I FONT DE RIQUESA

Galiana ha destacat la postura de la ciutat de València en favor del turisme, que es reflectix en eixe 92,5% d’habitants que el definix com a «beneficiós». «Ací no hi ha ‘turismofòbia’», ha subratllat l’edil, qui ha destacat que el 89,2% del veïnat assegura que el turisme projecta la imatge de la ciutat en el món, el 86% considera que crea llocs de treball, i el 86% que aporta diners a l’economia municipal, entre altres dades de caràcter positiu. Menys elevats són els percentatges que assenyalen inconvenients, com ara la contaminació (47,2%) o l’augment del preu dels lloguers (63%); i, a més, ha afegit el regidor Galiana, «més del 70% de les i els valencians considera que els turistes tenen comportaments cívics similars a les persones residents; i el 22% preferiria que hi haguera més turistes».

També la regidora de Turisme, Sandra Gómez, ha posat en valor estes dades, «que confirmen que València és una ciutat oberta, diversa i hospitalària, que acull totes les persones que volen vindre a gaudir-la». Gómez ha destacat «la valoració molt positiva respecte als serveis que gestionem des de l’Ajuntament», com les oficines d’informació turística o la tourist card. I així mateix ha recordat l’objectiu de la gestió en esta matèria: «fer de València una destinació sostenible, amable i integrada en el nostre entorn, una cosa que estem aconseguint, i així ho perceben els ciutadans i ciutadanes», ha conclòs.