La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha presentat esta vesprada el catàleg de l’exposició “Javier Goerlich Lleó: arquitectura i urbanisme a la ciutat de València (1914-1962)” a la sala d’exposicions de l’Ajuntament. Goerlich va ser un dels arquitectes decisius en la formació del perfil de la ciutat de València, tant pel gran nombre d’obres executades com pel seu càrrec d’arquitecte municipal (des del 1922) i arquitecte major (entre 1931 i 1956).

El catàleg és una aportació a la figura de Javier Goerlich amb la qual es pretén donar una idea detallada de l’exposició, reflectint el treball museogràfic i expositiu que comporta. També pretén oferir al lector un interessant material gràfic sobre l’arquitecte, normalment dispers en diferents arxius i col·leccions, que han sigut agrupades per a l’exposició amb l’objectiu d’oferir un material de qualitat per a comprendre l’evolució de la ciutat al llarg de tot el segle XX. D’altra banda, el catàleg també compta amb anàlisis històriques i teòriques que permeten la lectura reposada i que complementen el llenguatge visual propi del museu.

Tello ha destacat que «forma part de la tasca institucional d’un ajuntament com el de València donar a conèixer l’obra d’aquelles persones que van ser determinants en la construcció de la ciutat que hui veiem». «En este sentit, sens dubte, l’exposició de Goerlich, s’ha d’entendre com l’intent de recuperació per al gran públic d’esta figura tan singular, és al meu parer una de les exposicions més necessàries de les que hem inaugurat esta legislatura i el catàleg que ara presentem ens aporta l’oportunitat de sistematitzar, analitzar i deixar testimoniatge del gran esforç de recerca i investigació que ha precedit a esta exposició», ha afegit.

Javier Goerlich Lleó va ser una persona determinant en la construcció de la ciutat. Algunes de les seues reformes més reconegudes són l’avinguda de l’Oest, l’ampliació de l’Albereda, la intervenció en el disseny del Passeig de València al Mar o el Mercat d’Abastos. No obstant això, la seua intervenció més recordada és la reforma de la plaça de l’Ajuntament, projectada també als inicis dels anys 30, a la qual va donar la seua configuració actual.

A la presentació del catàleg han acudit els autors dels textos, Daniel Benito Goerlich, Pilar Turpín, Paco Costa y Toni Galindo. A més, també han assistit els Comissaris de l’Exposició i altres autors com Armand Llopis i David Sánchez.