La meitat de les persones sense sostre ateses en el Centre Municipal d’Atenció a Persones Sense Sostre (CAST) van trobar un habitatge, una habitació de lloguer o un altre recurs residencial. A més, al voltant del 45% d’estes persones van aconseguir ingressos d’algun tipus, a través d’haver trobat una ocupació o haver accedit a una prestació. L’Ajuntament ha participat hui en les diferents activitats programades, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones Sense Sostre, al costat de les associacions Natania, Casa de la Caritat i Sant Joan de Déu. La regidora de Serveis Socials, Consol Castillo, ha assegurat que «és necessària una àmplia xarxa de recursos que atenguen estes persones, des d’una perspectiva assistencial i que també contemple la intervenció per a aconseguir el canvi d’estes situacions».

Durant 2017, el Centre Municipal d’Atenció a Persones Sense Sostre (CAST) va atendre a 797 persones, de les quals un 16% n’eren dones i un 34% tenia nacionalitat estrangera. La regidora de Servicis Socials, Consol Castillo, ha destacat que «hui s’han celebrat, per primera vegada en la història de l’Ajuntament, unes jornades obertes per a debatre sobre la situació de les persones sense sostre, on s’ha manifestat la transversalitat de la labor que s’està realitzant». Així mateix, ha assegurat que «des de l’Ajuntament s’està treballant amb diferents entitats amb interés, vocació i qualitat, oferint cobertura a les diferents necessitats de les persones sense sostre». Castillo també ha afegit que «la desestructuració, les manques i les necessitats que tenen les persones sense llar requerixen d’una atenció altament especialitzada».

Els actes programats per a esta jornada han començat a primera hora, quan s’ha penjat una pancarta al balcó de l’Ajuntament, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sense Sostre. Després, s’ha celebrat un acte informatiu en el Palau de l’Exposició, en el qual han participat la regidora de Servicis Socials, Consol Castillo, i el coordinador de Programes d’Atenció Social de Sant Joan de Déu, Juan Manuel Rodilla.

Durant esta jornada, s’ha explicat que l’objectiu d’este programa d’atenció ciutadana consistix a millorar la qualitat de vida de les persones sense sostre, mitjançant l’accés als servicis de salut, mercat laboral, habitatge digne i recurs residencial, segons les seues necessitats.

Per la seua part, el coordinador de Programes d’Atenció Social de Sant Joan de Déu, Juan Manuel Rodilla, ha afirmat que «són resultats positius, però no suficients». Rodilla ha afegit que s’ha de «reduir els obstacles que troben les persones per a eixir del sensehogarisme i abordar esta problemàtica des de l’acció conjunta dels servicis socials, les polítiques socials d’habitatge i ocupació i la solidaritat de tota la ciutadania».

Durant l’acte, s’ha celebrat la conferència «De l’acolliment al dret a l’habitatge», impartida per la representant espanyola de FEANTSA, Laura Guijarro, qui ha explicat que «l’exclusió social i residencial és temporal i no inherent a cada persona». Després de la seua finalització, els assistents han pogut assistir a una exposició realitzada per diferents fotògrafs.

Les activitats pel Dia Internacional de les Persones Sense Sostre continuen esta vesprada, a les 18.00 hores, quan tindrà lloc la concentració «Les persones sense sostre, també són les teues veïnes» en la plaça de l’Ajuntament. Una hora després, quedarà clausurada la jornada amb un acte que se celebrarà en la seu de l’associació Natania Rehoboth.