Joan Ribó destaca que la recollida selectiva s’estendrà a tota la ciutat en 2019 i permetrà generar un compost de qualitat que contribuïsca a l’economia circular

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha participat este matí en les Jornades de la Xarxa Espanyola de Compostatge, on ha assegurat que l’extensió de la recollida selectiva abans de final d’any a 35 barris de la ciutat on viu el 51 per cent de la població, i a la totalitat de la ciutat en 2019, «permetrà tractar adequadament els residus orgànics i generar a partir d’ells un compost de qualitat per a contribuir a l’economia circular».

«El Govern de la Nau considera tan important el compostatge que en el pressupost que demà aprovarem contemplem una partida per a ampliar la recollida selectiva que ara estem fent a nivell pilot. Abans de final d’any l’ampliarem al 51 per cent de la ciutat, i a l’any que ve volem estendre-la al total del municipi. Això significa complir amb l’obligació que ens imposa la Unió Europea que, abans de 2020, s’han d’arreplegar selectivament tots els residus orgànics perquè no hi ha una altra manera de reutilitzar i de reciclar els materials», ha afirmat Joan Ribó després de la seua intervenció inaugural en este fòrum que se celebra al Centre Cultural Bancaixa i compta amb la participació de totes les administracions, empreses i centres tecnològics i d’investigació relacionats amb el compostatge.

«És una aposta per a treballar en l’economia circular. Pensem que és imprescindible que tota la matèria orgànica que està arribant cada dia amb el fem, es recicle en la major part. Vull recordar que prop del 40% dels residus són matèria orgànica, que si se separa pot generar un compost d’elevada qualitat que fins i tot pot arribar a ser utilitzat com a abonament en els cultius ecològics», ha explicat Ribó, qui ha ressaltat altres avantatges afegits de la recollida selectiva. «Suposa reduir els materials que van als abocadors, els productes químics amb els quals s’abona l’horta i, implica, com a conseqüència secundària, una reducció dràstica de la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies».

Ribó ha recordat que en l’aposta per la recollida selectiva, «costosa però importantíssima, l’any 2015 vam partim de zero i a la fi d’enguany ja estarem en el 51%». En la seua intervenció ha assenyalat que a València el compostatge del fem orgànic «pot tindre una fructífera utilització en una horta productiva única en el món». Ha afegit que «la sostenibilitat és una senya d’identitat transversal per al Govern de la Nau», i ha expressat la seua satisfacció que València siga amfitriona d’estes jornades de la Xarxa Espanyola de Compostatge convocades sota el lema ‘Gestió integral de residus orgànics. Posant en marxa l’economia circular’. Una economia circular que primer de tot -ha afegit Ribo- «passa pel reciclatge, per recuperar el que tirem, per donar una segona vida als residus urbans, orgànics o inorgànics».

Davant els membres d’esta xarxa, que integra els agents relacionats amb la I+D+i de la gestió sostenible de residus orgànics: universitats, centres tecnològics i empreses, Ribó ha dit que la recollida selectiva, amb la introducció del contenidor marró per a matèria orgànica, es va iniciar a València en els barris de Benimaclet i Sant Marcel·lí, i ha reiterat la voluntat del Govern de la Nau de continuar impulsant una política de reciclatge i posterior compostatge per poder obtindre, a partir de la matèria orgànica rebutjada, «productes segurs i útils, elaborats amb normes de qualitat i per als quals existisca un mercat».

En resposta a una pregunta dels mitjans de comunicació, l’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha referit al compromís amb el govern d’Espanya d’afrontar el problema del pagament del deute de la Marina, «però resta per acordar la forma en què fer front a aquest problema. Tenim el compromís de fer-ho, però el que s’ha de concretar és com fer-ho». Ribó ha afegit que « a més hi ha molts altres aspectes per a posar en marxa «en una Marina que ja està funcionant òptimament i amb beneficis d’explotació, però que té el problema històric d’uns deutes que hem de solucionar».

 «LA MARINA TÉ UN PROBLEMA HISTÒRIC QUE HEM DE SOLUCIONAR»

En resposta a una pregunta dels mitjans de comunicació, l’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha referit al compromís amb el Govern d’Espanya d’afrontar el problema del pagament del deute de la Marina, «però resta per acordar la forma d’abordar este problema. Tenim el compromís de fer-ho, però el que s’ha de concretar és com fer-ho». Ribó ha afegit que «a més hi ha molts altres aspectes per a posar en marxa en una Marina que ja està funcionant òptimament i amb beneficis d’explotació, però que té el problema històric d’uns deutes que hem de solucionar».

Arxivat en: 2018, Ajuntament, Joan Ribó, Pilar Soriano, Reciclatge, Residus Sòlids

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *