La Mostra de València-Cinema del Mediterrani torna a la vida cultural de la ciutat després de sis anys sense celebrar-se. L’Ajuntament de València recupera una cita cinematogràfica internacional, que va arrancar en les primeries dels huitanta del segle XX, amb la voluntat de consolidar-la i i situar-la com un referent per al sector. L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la presidenta de la Mostra de València, Gloria Tello, i altres membres de l’equip de Govern, ha participat esta vesprada en la Gala d’Inauguració de la 33 Mostra de València-Cinema del Mediterrani. La recuperada Mostra de València se celebrarà del 18 al 28 d’octubre als Cinemes Babel i en la Filmoteca-IVC.

L’Ajuntament de València ha recuperat este festival, complint el seu compromís, amb l’objectiu que València tinga un festival internacional de cinema que aglutine la producció cinematogràfica de tota l’àrea geogràfica banyada pel Mediterrani. La Mostra va nàixer en 1980, per tant, esta hauria de ser la 39 edició, però després d’un parèntesi de sis anys, a causa de la retirada d’este festival pel govern anterior en 2011, se celebra l’edició 33.

Ribó ha explicat que «la Mostra de València torna a la vida cultural de la ciutat i amb ella li retornem a la ciutadania alguna cosa més que deu intensos dies de pulsió cinematogràfica pròpia dels festivals. Recuperem un festival ciutadà que va nàixer amb el primer ajuntament democràtic com un dels pilars per convertir esta ciutat en un referent del Mediterrani».

«Ens trobem una edició de la Mostra que arriba amb il·lusió, amb força, amb ganes que tot el cinema mediterrani que en ella capia agrade, cale, entretinga, moga a la reflexió, però servisca igualment per a aprofundir en valors compartits que ens milloren com a societat», ha afegit l’alcalde.

Es projectaran quasi 90 pel·lícules de 12 països diferents de l’arc mediterrani (Espanya, França, Itàlia, el Marroc, Tunísia, Grècia, Líban, Egipte, Turquia, Kosovo, Albània, i Algèria) i n’hi haurà un 40% de presència femenina en les seccions Oficial i Informativa.

En l’acte inaugural de hui s’ha reconegut al guionista Efthymis Filippou, al qual se li ha entregat la Palmera d’Honor. Un altre dels premiats amb este guardó és el director francotunisià Abdellatif Kechiche, al qual han premiat per la seua trajectòria professional. També s’ha projectat la pel·lícula valenciana M’esperaràs? (Carles Alberola, 2018), basada en l’obra teatral homònima de la companyia Albena Teatre, que s’estrena en este esdeveniment.

D’altra banda, la Secció Oficial del festival ve definida per la pluralitat cultural, ja que es projectaran i disputaran pel premi 11 pel·lícules (totes d’estrena a Espanya), i s’obrirà este festival amb la pel·lícula de Sheikh Jackson, Amr Salama, candidata d’Egipte als Oscars 2018. Banu Sivaci, Selma Baccar, Lucien Bourjeily seran uns altres dels directors que presentaran les seues obres en esta secció. S’atorgaran premis com el de la Palmera d’Or, Plata i Bronze, entre altres. A més, totes les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada, si és necessari, en anglés, o amb subtítols en castellà o valencià, segons el cas. En la Secció Informativa s’inclouran títols d’actualitat i de qualitat contrastada.

Des de l’organització s’ha establit un preu estàndard de les entrades  de 2,50 euros per pel·lícula, encara que també es pot optar pel bo de deu sessions per 20 euros. A més, si l’espectador posseix carnet d’estudiant, Carnet Jove, és jubilat o té alguna discapacitat, el preu es reduix fins a 1,5 euros. Les pel·lícules es projectaran tant en la Filmoteca com als cinemes Babel, generalment des de les 16.00 fins a les 00.00 hores aproximadament. En total, La Mostra comptarà amb sis sales en les quals es projectaran, en cadascuna, de dues a quatre pel·lícules al dia (entre quinze i vint en total).

En esta 33 edició no solament hi haurà pel·lícules, també s’han programat una sèrie d’activitats paral·leles com un concert de la Banda Municipal de València on els músics interpretaran les bandes sonores de films com a ‘Doctor Zivago’ o ‘La vida es Bella’ i sessions perquè els directors valencians puguen presentar els seus treballs davant el públic.

En esta edició també es retran homenatges al valencià productor Josep Antoni Pérez Giner, amb projeccions de pel·lícules com ‘El bueno, el feo y el malo’ (1966);  al músic i compositor Carles Santos, i al guionista  Efthymis Filippou, amb una selecció dels seus films.

També hi haurà una classe magistral a càrrec de la cineasta Marie Amachoukeli, amb la projecció posterior de la seua pel·lícula Party Girl; el congrés ‘Cinema i crisi en el Mediterrani’, organitzat pel projecte d’investigació ‘Cultural Narratives of Crisi and Renewal’ i una ponència de Efthymis Filippou sobre el procés d’escriptura.