València comptarà, en breu, amb dotze nous punts de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics, que s’afegiran als existents en l’aparcament de Bruges, «i són mostra de l’aposta pel canvi tecnològic i per la introducció de vehicles sense emissions en la nostra ciutat, una aposta que el Govern de la Nau hem vingut demostrant des de principi de mandat, quan en 2016 ja vam rebaixar l’impost de circulació en un 75% per als vehicles elèctrics sense emissions».

Amb este anunci i estes paraules, l’alcalde Joan Ribó ha dirigit la seua alocució cap a les propostes del seu Govern «per a millorar la mobilitat de la ciutat i incrementar la seua eficiència energètica». En este sentit, ha assegurat que València disposarà de dotze carrils-bici més, com els de l’avinguda de Burjassot, Regne de València o Manuel Candela. «Cada volta s’incrementa de forma més important el nombre d’usuaris i usuàries d’esta xarxa i, de fet, València ja és un model a seguir dins i fora d’Espanya i va camí de convertir-se en la capital mediterrània de la bici, com ja n’hi ha que ens anomena».

Pel que fa al transport públic, el primer edil ha recordat que l’Ajuntament ha comprat durant la present legislatura 131 autobusos nous (dos d’ells elèctrics i 88 híbrids, i per primera vegada 49 són híbrids articulats) «front als 2 autobusos que va adquirir el Partit Popular durant el seu mandat». De fet, «podem afirmar que en l’Empresa Municipal de Transport (EMT) hem posat ordre i que hem rellançat una empresa pública que la dreta havia encaminat cap a la privatització». «Quan arribàrem al govern municipal, els fons propis de l’EMT eren de menys de 24 milions d’euros que ara hem reduït a 9 milions d’euros i en 2019 aprofundirem en el sanejament de l’EMT com hem sanejat el Palau de Congressos i els comptes globals Ajuntament».

«LA EMT MILLORA DIA A DIA»

«Nosaltres acabarem este mandat contractant en l’EMT 362 persones. Només enguany han entrat a treballar 93, 85 d’elles conductors i conductores, als que se s’afegiran 15 més abans que acabe l’any, mentre que en l’anterior etapa (2011-2015) es varen contractar 105 persones. És a dir, hem més que triplicat les contractacions», ha manifestat l’alcalde, que ha conclòs este assumpte dient: «amb este govern, l’EMT ni es tanca ni es privatitza: es millora dia a dia».

I en parlar de la seguritat viària, l’alcalde també ha fet menció a les 37 rutes escolars. «En 2015 només una escola de la ciutat disposava d’esta mesura. En este període hem dissenyat i posat en marxa 37 rutes, colze a colze amb les Assossiacions de Mares i Pares (AMPA), amb l’adequada senyalització dels ja coneguts llapissos, possibilitant que l’alumnat puga anar al seu centre caminant amb seguretat. I a més, s’han creat o modificat prop de tres-cents passos de vianants per a evitar donar voltes i facilitar i recuperar les sendes naturals dels caminants i les connexions entre barris».

ESTALVI D’UN DE CADA CINC EUROS DE LA FACTURA DE LA LLUM

D’altra banda, l’alcalde ha al·ludit a l’eficiència energètica que suposa l’estalvi de llum, i ha explicat que a llarg d’este mandat s’han canviat més del 50% de la instal·lació d’enllumenat públic de la nostra ciutat amb una inversió aproximada de 14 milions d’euros. «A més, hem disminuït en un 20,2% el gasto anual del consum de l’electricitat de l’Ajuntament, passant d’un consum de 124 milions de Kwh en 2014 a 99 milions de Kwh en 2017; açò ha suposat una reducció del gasto anual d’aproximadament 5 milions d’euros en 2017, malgrat l’augment del preu de l’energia. És a dir, ens estalviem 1 de cada 5 euros en la factura de la llum».

D’altra banda, Ribó ha afegit que s’han dut a terme nombrosos projectes d’urbanització en barris, districtes i pobles de la ciutat, així com obres d’ampliació de voreres i urbanització integral, permetent recuperar espai públic per a la mobilitat de les persones i els desplaçaments i itineraris segurs. Les actuacions arriben a tots els barris de la ciutat. Així s’ha pogut comprovar en la supressió de barreres arquitectòniques, amb una inversió que supera els18M d’€, l’augment de la inversió en asfaltat, o la redacció dels projectes de reurbanització de la plaça de l’Ajuntament i la plaça de Sant Agustí.

«València té per fi pressupostos participatius; els valencians i les valencianes ara poden decidir sobre actuacions i equipaments dels seus barris. S’estan impulsant també plans integrals en barris concrets on veïns i veïnes poden ajudar a dissenyar com serà el seu barri en el futur», ha dit l’alcalde.

De la mateixa manera, ha afegit que «l’Ajuntament de València, que havia destacat per ser dels més opacs d’Espanya, és ara exemple de transparència en la gestió i accés a la informació».