La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello Company, ha destacat la importància que tenen exposicions com la que s’inaugurarà demà al Consistori (Sala d’exposicions, 19:00 hores) per «recuperar per al gran públic la figura i la trajectòria  d’una persona determinant en la construcció de la ciutat que hui veiem», com és el cas de l’arquitecte i urbanista Javier Goerlich Lleó, responsable del projecte del Metropol.

«No sols és una labor institucional donar a conéixer la seua obra, sinó que també hem de recordar que va ser arquitecte major de l’Ajuntament durant 25 anys, inclosos els anys de la Segona República», ha explicat Tello, per a qui el treball de Goerlich «va tenir molt a vore amb el paper modernitzador que el Consistori va desenvolupar en aquella època per a millorar tots els servicis i les instal·lacions de la ciutat».

Entre les reformes urbanes empreses per Goerlich destaca la construcció de l’avinguda de l’Oest, l’ampliació de l’Albereda, a més de la intervenció en el disseny del passeig de València al Mar, on alçarà, com a arquitecte també de la Universitat, el primer campus universitari. Allí va construir un edifici d’estil racionalista de primera magnitud, el Col·legi Major Lluís Vives, projectat el 1935. A més, va realitzar altres obres importants, com el Mercat d’Abastos, i altres projectes no executats, com les diferents propostes per a una estació central d’autobusos. No obstant això, la seua intervenció més recordada va ser la reforma de la plaça de l’Ajuntament, projectada també als inicis dels anys 30 del segle XX, a la qual va donar la seua configuració actual, amb la gran esplanada central i el seu celebrat Mercat de Flors, hui desaparegut.

La regidora ha posat en valor l’esforç i el treball que Goerlich va dedicar a València, deixant com a llegat «una trajectòria d’un home versàtil i excepcional». A més, ha explicat que la mostra l’han feta possible dos persones de prestigi en l’àmbit de la història, l’arquitectura i l’urbanisme de València: l’arquitecte Amando Llopis i l’historiador David Sánchez.