Coincidint amb la Setmana de la Mobilitat, l’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha rebut este matí Mikael Colville-Andersen, expert internacional en mobilitat urbana, qui ha qualificat València com a «una ciutat moderna» per la seua infraestructura ciclista. L’urbanista ha recorregut diferents carrils bici amb l’edil i impartirà esta vesprada una xarrada sobre el disseny de ciutats per acostar-se a l’objectiu de la sostenibilitat.
Abans de la recepció amb l’alcalde, Joan Ribó, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la coordinadora de l’Agència de la Bicicleta, Belén Calahorro, han guiat l’expert en mobilitat urbana Mikael Colville-Andersen per diferents carrils bici de la ciutat. El passeig ha començat a l’edifici de Tabacalera i ha prosseguit pel carrer de Doctor Moliner, l’avinguda de Blasco Ibáñez, el pont del Real, part de l’Anell Ciclista i el carrer de Santa Amàlia, fins a finalitzar a l’Estació del Nord. Ha sigut «un recorregut històric», en paraules de Grezzi, en passar pels carrils bici «que tenien més de 30 anys i els nous».
L’alcalde, Joan Ribó, ha expressat la importància que té per al govern municipal «una distribució equitativa de l’espai públic, en el qual hem de cabre tots i totes», i ha apostat per les polítiques públiques que prioritzen «en primer lloc, el vianant, que ha de disposar de rutes segures i amables; en segon lloc, el transport públic, que ha d’oferir el màxim de possibilitats de mobilitat urbana i metropolitana; en tercer lloc, els vehicles sostenibles que eviten la contaminació; i finalment, els vehicles privats a motor. Equilibrant per a cadascun el seu espai».
El regidor ha explicat a l’urbanista canadenc-danés «les mesures que hem impulsat en estos tres anys» i «els avanços que tenim previstos per al futur», amb l’objectiu que «totes estes millores s’afermen en el present i en el futur de la ciutat». Colville-Andersen, assessor en 115 ciutats de tot el món en matèria d’urbanisme sostenible, ha assenyalat que València seguix «la tendència internacional de crear una ciutat millor amb un sistema de transport més eficient», en la línia d’altres urbs com ara Vancouver i Toronto (Canadà) o Melbourne (Austràlia). El consultor ha assegurat que «la construcció d’una infraestructura per a bicicletes és un senyal que València és una ciutat moderna».
Grezzi i Colville-Andersen s’han mostrat partidaris que els carrils bici estiguen en la calçada i siguen el més amples possible, així com la necessitat de disminuir el flux de cotxes. «La promoció absoluta del cotxe és cosa del passat. Menys vehicles contaminants equival a millor salut, millor medi ambient i una ciutat més bonica», ha afirmat el consultor, que, segons l’edil, «s’ha quedat impressionat dels avanços realitzats estos últims anys i el treball que encara queda per fer, sobretot al centre de la ciutat». Esta vesprada l’expert internacional oferirà les claus per al disseny de ciutats sostenibles en una xarrada a la sala Mutant, al centre d’innovació Las Naves, a les 19 hores, en el marc de la Setmana de la Mobilitat.