L’Ajuntament rescata la figura del “Tio Pepe”, biciactivista “singular” del Cabanyal

El vestíbul del Teatre El Musical acull, des d’ahir i fins al 4 de novembre, una exposició dedicada a qui va ser mecànic de bicicletes del Cabanyal, José García Ballester, «un home singular, conegut com el ‘Tio Pepe’, que a més de fer barri va ser pioner en l’ús de la bicicleta com a mitja de transport sostenible». Amb estes paraules, els regidors Giuseppe Grezzi i Glòria Tello, han evocat este matí la figura que protagonitza l’esmentada mostra que ha sigut comissariada per José García Poveda ‘El Flaco’, i organitzada en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible.

L’exposició recull 22 fotografies. Algunes, de l’àlbum personal del ‘Tio Pepe’, d’altres, de fotoperiodistes com El Flaco, Manuel Molines, José Aleixandre, o Paco Ferrer. Al costat d’estes imatges s’exposen 2 audiovisuals. Un d’ells es fa ressò d’una obra de teatre de ‘La Lola Boreal’ basada en la vida d’este veí del Cabanyal. L’altre reproduïx la història de qui es guanyava la vida al seu taller de bicis, anomenat ‘Quita Penas’, i passejava per València damunt les seues creacions: una bici-cavall o una bici-barca, amb missatges com «Jo contamine amistat, alegria i pau».

Per últim, la mostra també inclou quatre de les «curioses» bicicletes del ‘Tio Pepe’ que, han sigut custodiades des de la seua mort, l’any 2003, per l’associació València en Bici, i ara han sigut rescatades i recuperades per Toni Silva i Silvia López.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, impulsor d’esta exposició amb la qual s’inaugurarà esta vesprada la Setmana de la Mobilitat, ha reconegut el caràcter innovador del ‘Tio Pepe’. «Va ser un pioner a l’hora d’implantar la bicicleta com a un mitjà de transport sostenible i saludable», ha manifestat en destacar el seu lloc en la història de la ciutat i del barri del Cabanyal.

Per la seua banda, la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha explicat que esta exposició «ens recorda a una persona entranyable del Cabanyal, d’on venim, quines persones han conformat també la nostra societat, persones singulars com el tio Pepe que ja en aquells moments ens parlava del paradigma actual de la mobilitat sostenible».

Per últim, com a comissari d’este mostra, organitzada amb la col·laboració de diferents delegacions, el fotoperiodista ‘El Flaco’ ha agraït el suport que ha rebut per coordinar este projecte «al voltant d’un dels protagonistes de les meues primeres fotografies i, potser, un dels causants de la meua decisió de dedicar-me a captar coses, racons i persones singulars de la ciutat del Túria», art pel qual –tal com ha recordat Glòria Tello- d’ací a poc temps serà nomenat Fill Adoptiu de València.

Arxivat en: 2018, Ajuntament, Cabanyal, Cultura, Giuseppe Grezzi, Glòria Tello

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *