Els Jardins de Vivers acolliran durant esta setmana cinc concerts de la Gran Fira de València que, a més, inclou desenes d’activitats de tot tipus perquè la ciutadania disfrute de l’estiu en tots els barris de la ciutat. Es tracta de cinc propostes amb coordenades sonores molt diverses: Rubén Blades posarà els ritmes llatins amb l’orquestra de Roberto Delgado; Dub Inc fusionarà reggae i dancehall amb músiques àrabs i del món; Beret encapçalarà la nit PerVERSOS, dedicada al rap; Iván Ferreiro interpretarà els temes de Casa; i Los Secretos celebraran quatre dècades damunt dels escenaris.

El panameny Rubén Blades, autor de temes com “Pedro Navaja”, “El cantante” o “Desapariciones”, està de gira amb el seu compatriota Roberto Delgado i la Salsa Big Band. D’esta col·laboració va sorgir el disc Medoro Madera, que es va publicar el passat mes de maig.

De l’escena alternativa francesa, Dub Inc arribarà a València dimecres, 11 de juliol, per posar en escena reggae, dancehall, rap o ritmes del món, amb lletres en francés, anglés i el cabilenc, una llengua bereber. En la seua discografia destaquen treballs com Diversité (2003), Hors Controle (2010) i So What (2016) i han col·laborat amb artistes com Tiken Jah Fakoly, Skarra Mucci, Naâman, Tarrus Riley o Ky-Mani Marley.

Eixa mateixa nit, els gandiencs Zoo tornaran a l’escenari dels Concerts de Vivers després de la seua actuació en 2017. La banda ha estat en bona part de la geografia espanyola i europea amb  la seua barreja de hip hop, ritmes electrònics i lletres de denúncia social. Per últim, l’argentina Sara Hebe fusionarà rap i ritmes llatinoamericans i JazzWoman interpretarà les cançons del seu àlbum de debut, Bagheera, amb el col·lectiu local Periferia Norte.

L’espectacle de PerVERSOS tindrà lloc el pròxim dijous, 12 de juliol, i ajuntarà tres veus de la nova fornada de la música urbana en castellà: Beret, Arkano i Zetazen. El sevillà Beret es va criar musicalment en el rap, però introdueix altres sonoritats provinents del pop, el reggae i el dancehall. Amb tres discos en el mercat, acaba d’editar la cançó “El mundo es suyo”, pertanyent a la banda sonora de la pel·lícula del mateix títol. D’altra banda, l’alacantí Arkano barrejarà la improvisació i el freestyle. Actualment, presenta Bioluminiscencia. El cartell es completarà amb el madrileny Zetazen, autor de l’àlbum Elegant Pain i del single “Miénteme”.

Els Jardins del Reial rebran la visita del cantant Iván Ferreiro divendres, 13 de juliol. Creador de Los Piratas i de cançons com “Años 80”, “Promesas que no valen nada” o “Mi matadero clandestino”, es troba de gira amb l’àlbum Casa, publicat a finals de l’any 2016. Podria incloure en el seu setlist les composicions que ha escrit per a la sèrie de televisió Fariña i alguna versió de Golpes Bajos, banda a la qual dedicarà el seu pròxim llançament.

En esta ocasió, l’artista convidat serà el valencià Joe Pask. El cantant alcoià presenta el seu disc, titulat Salt, amb sonoritats americanes, i amb reminiscències de rock i folk.