La Junta de Govern Local ha aprovat la renovació del conveni entre l’Ajuntament i l’Empresa Mixta Valenciana d’Aigües, EMIVASA, que evitarà els talls de subministrament d’aigua a famílies sense recursos durant 2019, tal com ja es va fer els anys 2016, 2017 i 2018. Així ho ha anunciat  la regidora de Serveis Socials, Consol Castillo, al final de la reunió.

Es tracta d’un conveni subscrit per la Regidoria de Serveis Socials i l’empresa d’Aigües per primera vegada al desembre de 2015, que hui s’ha renovat per quarta vegada. L’acord establix que, en el cas que una família no puga pagar la factura de l’aigua, EMIVASA es farà càrrec de l’import corresponent al consum d’aigua, i l’Ajuntament de València es farà càrrec de l’import corresponent a taxes i impostos.

L’Ajuntament, a través de la Delegació de Serveis Socials, ha establit com a objectiu prioritari atendre les necessitats bàsiques de persones que, per les seues dificultats econòmiques, es troben en risc d’exclusió social. «En este context gestionem les sol·licituds d’ajudes d’emergència per cobrir les citades necessitats, entre elles el pagament del servei bàsic del subministrament d’aigua potable», ha explicat la regidora Castillo.

Serveis Socials, prèvia valoració de les sol·licituds d’ajuda rebudes, comunicarà a l’empresa cada setmana la relació detallada de les factures que hauran de ser ateses en virtut del conveni. Per la seua banda, EMIVASA, una vegada rebudes i registrades les peticions d’ajuda concedides per l’Ajuntament, procedirà a interrompre les eventuals ordres de suspensió de subministrament que puguen afectar els domicilis relacionats, i donarà per cobrats els rebuts.

Castillo ha apel·lat a la «consciència de les institucions». «Tenim molt clar que la prioritat de les nostres polítiques han de ser les persones, i més encara aquelles que ho estan passant malament. No cal permetre que determinades polítiques encara recents, com el rescat a la banca, es deixen pel camí les persones víctimes d’una crisi que no van crear», ha afirmat.

Durant l’any 2016 un total de 1.335 famílies van poder acollir-se a este conveni, i van seguir rebent el subministrament necessari. En total, entre l’Ajuntament i EMIVASA van assumir una quantitat de 247.301,47 euros corresponents a 3.707 factures, és a dir, una mitjana de 2,8 factures per família beneficiària.

En 2017 es va atendre per este mateix concepte un total de 1.923 famílies, a les quals es va evitar el tall del subministrament d’aigua, la qual cosa va suposar un increment del 40% respecte a l’any anterior. L’import total de les ajudes va augmentar un 60% respecte a 2016, fins a arribar als quasi 400.000 euros.