L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit la constitució del Consell Alimentari Municipal de València que s’ha celebrat en l’hemicicle de la casa consistorial, on s’han votat i conformat els òrgans de govern que han de vetlar pel bon funcionament i desenvolupament d’este. València es convertix així en la primera ciutat de l’Estat espanyol amb consell alimentari. El procés ha aconseguit involucrar a un nucli important d’actors clau de l’àmbit agroalimentari local per a la futura definició de les polítiques alimentàries en el municipi.

«En els últims anys ens hem situat en l’avantguarda de les ciutats preocupades per un sistema alimentari coherent i inclusiu al servici tots i totes», ha destacat l’alcalde, qui ha dit que «la creació del Consell Alimentari Municipal és un exemple més de les nombroses iniciatives orientades a crear un hàbitat de protecció, salut, drets, responsabilitat i sobirania alimentària en el nostre entorn urbà i metropolità». Ribó ha exposat també que «en la carrera pel creixement sense mesura havíem oblidat conservar i protegir els nostres ecosistemes naturals, vigilar la bona gestió dels recursos i valorar i cuidar el nostre territori i la nostra gent».

 València es dota així d’una eina de governança alimentària local des de la qual s’impulsaran polítiques alimentàries sostenibles, amb la participació dels diferents actors que formen part del sistema alimentari local, situant-se com a ciutat pionera en matèria de polítiques i governança alimentària.

«Des de l’Ajuntament de València estem molt satisfets que hui comence a caminar este organisme que serà un element fonamental de coordinació de les polítiques alimentàries d’esta ciutat i on es produirà un espai de deliberació per plantejar el marc en què desenvolupar les diferents polítiques alimentàries», ha subratllat la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo. La regidora també ha dit que des del consistori «estem donant una nova visió d’allò que és l’alimentació sostenible, saludable i que ha de tindre relació amb l’espai on es produïxen els aliments».

Després de la signatura del Pacte de Polítiques Alimentàries de Milà per part de l’Ajuntament de València en 2015, la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València va iniciar un procés participatiu per a la creació d’un Consell Alimentari Municipal. El procés ha aconseguit involucrar a un nucli important d’actors clau; més de 40 representants de la societat civil, del teixit econòmic i de les administracions públiques han participat en la configuració del Consell Alimentari Municipal de València.

El Ple del Consell Alimentari Municipal comptarà amb la participació d’unes 30 entitats, amb una important diversitat d’organitzacions socials amb ampli recorregut en matèria d’alimentació i sostenibilitat; sindicats agraris i representants de les federacions empresarials; representants del teixit veïnal; organitzacions de consumidors, així com de les universitats i col·legis professionals amb experiència en l’àmbit agroalimentari.

AVANÇAR CAP A UNA ESTRATÈGIA AGROALIMENTÀRIA INTEGRAL

Després de celebració de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació en 2017, l’Ajuntament va resoldre dotar-se d’una estratègia agroalimentària municipal. En la sessió constituent la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València ha presentat els avanços en este sentit, així com el pla de consulta previst per a la definició conjunta de l’Estratègia Agroalimentària Municipal, que haurà de ser posteriorment validada en el Ple del Consell Alimentari Municipal.

L’Estratègia Agroalimentària Municipal de València treballarà en l’impuls i promoció d’una cultura alimentària sostenible i responsable; el foment de la transició cap a models productius més sostenibles; l’articulació i suport a canals de comercialització de proximitat; la defensa de l’alimentació sostenible i saludable com un dret; la lluita contra el malbaratament alimentari, i la consolidació d’una governança més participativa i transparent en el municipi.

Al mateix temps, l’Estratègia Agroalimentària Municipal fomentarà una major i millor coordinació amb les administracions autonòmiques que també es troben en el desenvolupament de plans o accions relacionades amb l’àmbit agroalimentari i la protecció del territori agrícola municipal i metropolità.