L’alcalde Joan Ribó, ha reiterat en l’obertura de l’exposició «Imprescindibles per a la pau», promoguda per l’agència de Nacions Unides d’Ajuda al Refugiat-ACNUR i que pot veure’s fins al dia 20 en el saló de Cristall, que «València és una ciutat oberta, solidària i hospitalària, i una vegada més ho demostra», referint-se a l’acolliment de 629 persones refugiades que arribaran dissabte a València a bord de tres vaixells. Ribó ha destacat la resposta ciutadana des que es va conèixer la notícia i la necessitat de preservar la intimitat d’«unes persones que arriben a la nostra ciutat en unes condicions molt precàries». L’exposició Imprescindibles per la pau, en l’obertura de la qual han intervingut Ribó i la regidora Neus Fábregas, se centra en el paper de les dones africanes i la seua lluita per participar i decidir.

«La nostra posició com a govern local davant l’anomenada crisi dels refugiats ha sigut clara des del primer dia. De forma reiterada hem recordat que ho teníem tot a punt, que volíem exercir eixa solidaritat, que és la tendresa dels pobles. Davant la greu vulneració dels drets de les persones refugiades i de la normativa europea i internacional per part de la gran majoria dels Estats, i fins a fa molt poc també per part d’Espanya, hem reivindicat la nostra autonomia i la nostra capacitat i predisposició a acollir, la nostra condició de ciutat refugi de la qual ens sentim orgullosos», ha manifestat Joan Ribó en l’acte d’obertura de l’exposició Imprescindibles per a la pau, promoguda per ACNUR, que des de hui, i fins al pròxim dia 20, pot veure’s en el Saló de Cristall de l’Ajuntament.

Respecte a la programació de l’exposició, l’alcalde de València ha explicat que «crec que és una casualitat feliç amb l’arribada de l’Aquarius que serveix per a demostrar clarament la voluntat del Govern de la Nau de treballar amb les persones refugiades en uns moments en què hi ha molts milions de desplaçats i desplaçades a causa de guerres, de fams, del canvi climàtic, etc., i cal donar una resposta solidària. Nosaltres ja la intentàrem donar amb els refugiats de la crisi siriana i en aquell moment el govern central no ens deixà. Ara han canviat les coses en el govern estatal i estem feliços de poder ajudar».

L’alcalde ha dit que les fotos exposades en el Saló de Cristall «ens demostren que la gent no emigra perquè li agrade, i hem de treballar en la solució dels problemes que els obliguen a emigrar». S’ha referit també a les modificacions pressupostàries «en les quals treballem per a avançar en l’ajuda als països amb més problemes fins a aconseguir el 0’7 l’any que ve. Enguany arribarem al 0’6 si s’aprova en el pròxim Ple».

Finalment, l’alcalde ha parlat de la resposta ciutadana després de conèixer-se que els refugiats del vaixell Aquarius vindran a València. «Ens han cridat des dels scouts fins a la majoria de les ONG oferint-se i preguntant-nos com poden ajudar, però no estem en eixa fase. Estem en la fase de recepció, però els valencians i valencians ja estan manifestant d’una manera molt clara que són gent solidària que vol ajudar». L’alcalde ha explicat que en el moment en què hi haja cap necessitat es farà saber convenientment. En eixe mateix sentit, i de cara a l’arribada de les persones refugiades, ha dit Ribó que «volem preservar la intimitat d’estes persones que es troben en unes condicions molt precàries. L’important és que no se senten atabalades. Ens semblen molt bé totes les celebracions, però anem a controlar-les perquè siguen unes celebracions que en cap moment suposen una molèstia per a unes persones que ja tenen molts problemes». Per a l’arribada de les persones refugiades s’ha oferit l’antiga base de l’Allinghi en el recinte de la Marina de València, encara que no es descarten altres possibles ubicacions portuàries.