«València té el dispositiu a punt per actualitzar-se i per posar-se en marxa per acollir les 629 persones refugiades del vaixell ‘Aquarius’», així ho ha manifestat este matí l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha recordat que la ciutat està preparada des de fa tres anys quan València es va declarar ciutat refugi. A més, Ribó ha expressat les diferents manifestacions solidàries que tant a títol individual com des d’organismes i municipis metropolitans estan arribant al consistori per oferir el seu suport.

«València és una ciutat que ha manifestat la seua voluntat decidida de dir: primer els drets de les persones per sobre de qualsevol altra consideració», així s’ha manifestat Ribó prèviament a l’acte del 50 aniversari de la Universitat Politècnica de València, on ha recordat que esta vesprada, a les 16.30 hores, està prevista una reunió preparatòria per tractar esta crisi humanitària coordinada per la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. A més, ha exposat que hui en l’Ajuntament s’ha tornat a penjar «una antiga pancarta al balcó principal» que ja es va utilitzar quan la ciutat va mostrar la seua disponibilitat a rebre a persones refugiades i en la qual es pot llegir «València, ciutat refugi».

L’alcalde ha destacat també el conjunt de manifestacions solidàries que s’estan rebent a l’Ajuntament des de diferents sectors, com ara, organitzacions juvenils, ajuntaments, les ONG i empreses que volen col·laborar. «Estem reprenent tots els compromisos i tota la planificació que teníem fa tres anys», ha dit Ribó, qui també ha indicat que hi ha moltes altres comunitats autònomes interessades a rebre persones refugiades, així com grans ciutats espanyoles que en el seu moment es van declarar com a ciutat refugi.

«Estem en contacte amb totes les ONG especialitzades en este tema», ha expressat Ribó, qui ha agraït les mostres de cooperació i d’interés manifestades per diferents entitats socials, com ara, ACNUR (l’Agència de l’ONU per als Refugiats), Cáritas, CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat), Creu Roja o Fundació Cepaim. L’alcalde també ha destacat que ahir va rebre moltes comunicacions d’ajuntaments de l’àrea metropolitana per oferir-se a acollir persones. «Ho estem organitzant. Mai hem acollit tantes persones refugiades de colp, però ho estem fent bé», ha manifestat Ribó.

En eixe sentit, ha recordat que València disposa de diferents espais per rebre les persones. Ribó ha indicat també que esta vesprada s’abordaran totes estes qüestions, però l’alcalde ha volgut insistir: «630 persones refugiades en són moltes i probablement no es quedaran totes a València, però els rebrem amb totes les garanties perquè són persones que estan en una situació límit, que no són només un número i que tenen els seus drets».