30 pel·lícules inèdites arriben a València amb la quarta edició de Mostra la Ploma, festival internacional de cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar. Este certamen, que se celebra del 31 de maig al 23 de juny, té tres categories a concurs, una secció paral·lela amb el cine de ficció LGTBI recent més destacat i diferents activitats paral·leles per a apropar la diversitat a la ciutadania i atraure tot tipus de públic “gràcies a la qualitat de la seua oferta”. Mostra la Ploma està organitzat per Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, i compta amb el suport de l’Ajuntament, a través de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i de l’Institut Valencià de la Cultura de la Generalitat, entre d’altres entitats i institucions.

 «Per a l’Ajuntament de València és una satisfacció donar suport a este festival per la cultura LGTBI com una forma de visibilitzar que esta és una cultura més, una cultura en majúscules», ha exposat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano. Este festival «és una manera més d’apropar els discursos de la diversitat a tota la ciutadania, no només al públic LGTBI. L’objectiu és anar molt més enllà i arribar a qualsevol persona que estiga interessada en els llenguatges audiovisuals mitjançant una mostra d’altíssima qualitat», ha dit Lozano, qui ha presentat este matí el festival junt a José Luis Moreno, director adjunt d’Audiovisual i Cinematografia a l’Institut Valencià de la Cultura (IVC), i Luis Noguerol, director de Mostra La Ploma.

El festival, que arranca la setmana pròxima, estrena en esta edició una nova seu de projeccions, els cinemes Albatexas, que acolliran les secciones competitives: sis llargmetratges documentals i 18 curtmetratges, documentals i de ficció. Per la seua banda, la Filmoteca Valenciana oferirà, a més de les sessions d’inauguració i clausura, sis llargmetratges de ficció que componen la secció Panorama. Tota una oferta cultural que conclourà el 10 de juny al MuVIM, amb la projecció de les obres guanyadores i amb una festa que donarà per finalitzada la programació cinematogràfica del festival.

No obstant això, el festival no acabarà amb la projecció del palmarés, ja que al llarg de juny Mostra la Ploma continuarà oferint activitats culturals de caràcter expositiu, literari o festiu, realitzades en col·laboració amb altres entitats. En eixe sentit, Las Naves acollirà el dissabte 9 de juny la trobada lúdica per a famílies Pekefesta i el dilluns 11 de juny la trobada d’escriptores per la diversitat, que comptarà amb presentació literària i taula redona. A més, el festival portarà la seua proposta cinematogràfica més enllà de la ciutat amb les projeccions organitzades a altres poblacions en el marc de ‘Mostra la Ploma als Pobles’.

PROGRAMACIÓ PER SECCIONS

La secció oficial de llargmetratges documentals reflectirà a través de sis documentals la realitat trans en tota la seua diversitat (transexualitat, transgenerisme i travestisme), així com la realitat de persones LGTBI en l’àmbit rural i el xoc que es produïx entre els costums i tradicions i la irrupció dels mitjans digitals i els valors més urbans. En esta secció es troben les pel·lícules ‘The Silk and the Flame’, presentada en la passada edició de la Berlinale, i ‘The Next Guardian’, ambdues mostren la tensió entre cultures mil·lenàries i processos de globalització; ‘Bixa Travesty’ i ‘Señorita María: la falda de la montaña’, llargmetratges llatinoamericans sobre temàtica trans; i ‘My Wonderful West Berlin’ i ‘Ver a una mujer’, dos títols en què els seus directors estaran presents en la projecció.

A més, Mostra la Ploma oferix, fora de concurs, sis dels llargmetratges de ficció més destacats realitzats recentment sobre diversitat sexual, que no han estat estrenats en les pantalles valencianes. Les obres que es podran vore en esta secció Panorama són ‘As boas maneiras’, ‘Corpo elétrico’, ‘Cuatro días, cuatro noches’, ‘Hoy partido a las tres’, ‘I am Truly a Drop of Sun on Earh’ i ‘Les Garçons sauvages’.

Pel que fa al curtmetratge, el festival dedica dos seccions a concurs en este àmbit, una documental i d’altra de ficció. Dues categories que sumen un total de 18 obres agrupades en quatre sessions de programació: ‘Relats en trànsit’, ‘Vincles amorosos’, ‘Del desig i de la identitat’ i ‘Desvetllar els silencis’.

PREMIS I JURAT

 Els premis de Mostra la Ploma s’organitzen en tres categories i comptaran amb un premi al millor llargmetratge documental de 1.500 euros, un premi al millor curtmetratge documental de 900 euros i un premi al millor curtmetratge de ficció de 900 euros. Així mateix, com en la passada edició, el festival també vol destacar el valor del cinema com a eina educativa i atorga en col·laboració amb Culturama el premi al curtmetratge amb millor perspectiva educativa dotat amb 300 euros. Com a novetat, enguany s’incorpora el premi del públic al millor llargmetratge documental amb una dotació de 500 euros.

El jurat de la secció oficial de llargmetratges documentals està integrat en esta edició pel cineasta Adrián Silvestre; la professora, crítica i treballadora de La Filmoteca Áurea Ortiz; i el crític d’art, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del Centre del Carme José Luis Pérez Pont. Els premis als millors curtmetratges de ficció i documental seran atorgats per Sara Mansanet, directora del festival de migmetratges La Cabina, i els curtmetratgistes Emilio Martí i María Trénor.