L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit  amb l’urbanista nord-americà Ethan Kent, vicepresident del Project for Public Spaces, per a donar a conéixer els processos de transformació de l’espai públic a la ciutat. Després de l’encontre, Ribó ha exposat que València va en la direcció de les grans ciutats del món en matèria de gestió de l’espai públic i que la ciutadania local ha de participar en la construcció col·lectiva del model de ciutat.

«És més important la gestió de l’espai públic que la construcció de grans espais, s’ha de fer una gestió en positiu per a tota la gent», ha valorat Ribó després de la trobada. Pel que fa al turisme, l’alcalde ha exposat que «no és l’hora dels parcs temàtics, sinó de dinamitzar les ciutats amb un espai públic on els valencians i les valencianes puguen viure a gust i la gent que vinga a visitar-nos puga veure com vivim. És un nou tipus de turisme, més cultural i d’integració amb la gent local». A més, Ribó ha destacat la convergència de plantejaments entre l’organització Project for Public Spaces de Nova York i com s’estan treballant els espais públics a València.

En eixe sentit, Ethan Kent ha explicat que València és una ciutat amb una gran quantitat d’espais públics i que «és important que els locals definisquen els espais públics per ells mateixos, mostrant què volen a la ciutat» i que s’invertisca respectant la cultura i la identitat local. «És un bon moment per a la ciutat, però és moment de definir la ciutat i els seus espais públics», ha destacat Kent, qui s’ha fixat en La Marina com a un cas important dins del procés d’activació econòmica i de convergència entre innovació i espai públic. «L’energia en La Marina i la connexió de l’economia emergent amb l’espai públic és una oportunitat per a oferir una nova cara de la ciutat», ha dit Kent.

Així, Ribó ha ressaltat la importància de La Marina i dels fronts marítims, en general, «per a redefinir els espais públics de la ciutat, considerant-los no només com la ‘floreta’ en el moment electoral, sinó com a un element ambiental, de qualitat de vida i també econòmic». Una qüestió, la integració d’espai públic i innovació, que des de Project for Public Spaces es valora com a un element de qualitat.

Project for Public Spaces és una entitat internacional sense ànim de lucre amb seu a Nova York, que porta vora 50 anys treballant en l’anàlisi, la recerca i els processos de consultoria en la millora de l’espai públic. Esta entitat lidera el moviment mundial placemaking, dirigit a la cultura de construir espais públics de forma col·laborativa, i té acords amb l’ONU-Habitat, que és el programa de Nacions Unides pels Assentaments Humans. El viatge a València del seu vicepresident, Ethan Kent, ha estat motivat per conéixer els processos de transformació de l’espai públic i, concretament, el procés de La Marina, basat en la millora dels espais públics i on també ha realitzat la conferència ‘Placemaking for Innovation. How a Focus on Place Transforms the Shaping of Cities’.