En un acte obert a la ciutadania, on han assistit al voltant de 300 persones, l’alcalde de la ciutat i portaveu de Compromís per València, Joan Ribó i les regidores de Compromís, Consol Castillo i Isabel Lozano, han explicat als veïns i veïnes del barri del Cabanyal-Canyamelar la gestió de recuperació i regeneració que està realitzant el govern municipal en el barri. A més, han recollit de primera mà tots els reptes que la ciutadania ha traslladat tant per al barri, com per a tota la ciutat en general.

Concretament, l’alcalde, Joan Ribó, ha posat en valor “la importància d’una trobada com esta amb el veïnat del barri, per poder conversar i parlar de polítiques de futur. Una trobada que amb els partits de la dreta que van coaligats en tot, PP-Ciutadans, seria impossible. De fet, només amb un govern progressista hem pogut articular una iniciativa com el Va Cabanyal! que prioritza 51 accions proposades pel veïnat en 4 àrees transversals per a la convivència i la regeneració”.

Ribó ha donat a conèixer que el que el vol “és que, després de 20 anys de destrucció del Partit Popular, el Cabanyal torne a ser un barri singular. Amb la seua identitat pròpia. Acollidor alhora que d’arrels profundes, tradicional alhora que innovador, tranquil i al mateix temps dinàmic”.

Respecte a temes de dinamització econòmica al barri, l’alcalde ha explicat que des de l’Ajuntament s’està “promocionant el comerç de proximitat, que és el que dinamitza els barris, a través de la inversió i promoció en els mercats municipals, com en el Mercat del Cabanyal, amb una nova climatització (més de 200.000 euros), o molt a prop d’ací, la rehabilitació del Mercat del Grau. També amb ajudes econòmiques directes al xicotet comerç del barri”.

D’altra banda, també ha fet referència a la problemàtica dels lloguers, “si una gran empresa compra edificis sencers, el preu del lloguer puja i s’acaba expulsant els veïns. Hem d’evitar això. Cal ja una norma autonòmica valenta que ho impedisca. I la setmana que ve esperem que s’accepten les nostres esmenes a la llei de turisme”.

La suspensió del PEPRI que prolongava Blasco Ibáñez i destruïa el barri, l’engegada de la Comissió d’Urgència per a la regeneració del Cabanyal-Canyamelar, l’elaboració del nou Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric del Cabanyal-Canyamelar, l’Estratègia de participació Va Cabanyal! o el Pacte per la Convivència al Cabanyal-Canyamelar-Cap de França s’han posat com a exemples del desplegament que des de l’administració municipal s’està realitzant al barri per avançar en la seua recuperació a la major velocitat possible.

“Una materialització d’estes polítiques posades en marxa és la millora de l’urbanisme dels carrers, que mereixen una dignificació”, ha dit Ribó. Així, l’alcalde, ha recordat que ja s’ha dut a terme la renovació dels carrers Barraca, Reina i Doctor Lluch (5’5 milions d’euros), renovació i millora d’accessibilitat de l’av. Mediterrani i carrers Columbretes, Millars, Escalante, Progrés, Josep Benlliure, dels Àngels, i Pare Lluís Navarro (1’2 milions d’euros) i l’aprovació de la reurbanització de 4 travessies al mar: C/Empar Guillem, Pescadors, Mossén Planelles i Carles Ros (4 milions d’euros d’euros).

Com a noves infraestructures al servici de la ciutadania, l’alcalde ha destacat “els treballs per a la construcció d’un centre social a la plaça Llorenç de la Flor, el projecte de Centre de Dia per a persones majors en el barri (previst als carrers Vidal de Canelles-Francesc Eiximenis i Llavador), el centre cívic i un arxiu històric a l’antic Escorxador del carrer St. Pere, una escola-taller d’ocupació i una escola infantil al C/Lluís Despuig i la creació d’una Oficina d’Orientació I Informació a Famílies en Situació de Vulnerabilitat”.

Sobre les millores en l’EMT per al barri, Ribó ha dit que ara la línia 92 ha augmentat l’oferta en places en un 57%, la línia 93 ara connecta la zona Nord del Cabanyal amb l’Avinguda del Cid i  la línia 99 s’ha ampliat fins el Carrer Gran Canària.

Pel que fa a la neteja, “la València bonica que volem no solament és el centre. Són tots els barris. Un exemple és que hem passat d’estar en el furgó de cua d’Espanya a augmentar un 20% el pressupost municipal en neteja. I encara volem millorar més”, ha destacat l’alcalde.

Per la seua banda, les regidores de Compromís Consol Castillo i Isabel Lozano han explicat algunes de les polítiques socials, culturals i d’inclusió que estan liderant des de les seues regidories al barri del Cabanyal-Canyamelar. “Unes de les polítiques a la que més insistència estem posant són la cohesió social i el treball en xarxa, ja que són molt importants per revertir el conflicte obert pel PP fa 20 anys per a destruir este barri i configuren la millor manera per a aconseguir reconstruir l’estructura social del Cabanyal-Canyamelar, que considerem priomordial”.