“Hui hem arribat a un acord fonamental entre tots els grups municipals de l’Ajuntament per a proposar un esborrany a la Generalitat i avançar en la capitalitat”, ha exposat l’alcalde Joan Ribó, després de reunir-se este matí amb representants dels diferents grups municipals de l’Ajuntament. Ribó ha explicat que la Carta Municipal de Capitalitat suposa “l’ampliació de competències per part de l’Ajuntament i es demanen els recursos necessaris a la Generalitat per a poder-les desenvolupar”. Es preveu que els Pressupostos de la Generalitat incloguen un crèdit específic per a la ciutat.
L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit este matí amb representants dels diferents grups municipals de l’Ajuntament per a donar compte del treball elaborat per l’equip tècnic en l’elaboració de l’esborrany de la Llei de Carta Municipal de València. Esta legislació atorgarà a la ciutat d’un règim municipal especial amb l’objectiu de reforçar la seua autonomia per a fer possible un govern més eficaç, eficient i més propera a la ciutadania. “Esta capitalitat és una qüestió molt important per a la ciutat de València perquè es demanen en una llei els recursos necessaris per a fer iniciatives que, d’alguna manera, ja s’estan fent i que moltes vegades ens falten els recursos per a dur endavant”, ha dit l’alcalde.
En la reunió amb l’alcalde han estat presents els regidors Pere Fuset, en representació de Compromís; Sandra Gómez, de PSPV-PSOE; Neus Fàbregas Santana, de València en Comú; Alfonso Novo, del Partit Popular; i Fernando Giner, de Ciutadans. Les conclusions a les quals s’han arribat en esta trobada es traslladaran a la direcció general de l’Administració local i, posteriorment, es crearà una comissió mixta integrada per representants de la Generalitat i l’Ajuntament, que tindrà per objecte l’estudi i l’elaboració de la Carta Municipal de València. Una norma que després haurà de ser tramitada a les Corts Valencianes.
La Carta Municipal de València aborda “el tractament singularitzat” d’esta ciutat “derivat tant de la seua condició de capital de la Comunitat Valenciana com dels factors que provenen de la seua condició de gran ciutat”, on es tenen en compte els nuclis històrics dels Pobles de València, així com el seu patrimoni natural i mediambiental”.
El text fa referència al Consell Social de la Ciutat, com a òrgan consultiu, i, en l’àmbit financer, es preveu que els Pressupostos de la Generalitat incloguen un crèdit específic per a la ciutat que tinga en compte els efectes econòmics i socials de la capitalitat. En la disposició final es concedix a l’Ajuntament el termini d’un any des de l’entrada en vigor d’esta llei per a adaptar les seues normes orgàniques a esta.