La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha presentat el nou equip director de la Mostra de València, que s’enfronta a la primera edició d’esta nova etapa, prevista per a d’açí a poc més de cinc mesos. Tira a caminar així la nova Mostra, que ressorgix amb vocació de retrobar-se amb els seus orígens mediterranis i la seua voluntat de convertir-se en referent cultural, tal com ha afirmat la regidora Tello.

Ahir mateix, el Consell d’Administració de l’entitat pública empresarial Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals va aprovar el nomenament de Rosa Roig com a directora tècnica de la Mostra, i d’Eduardo Guillot com vicedirector tècnic. La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha presentat hui la nova direcció davant els mitjans de comunicació, i ha destacat la importància del renàixer “d’esta fita, que va ser molt important per a la ciutat”.

Tello ha detallat els objectius del projecte: enriquir l’oferta cultural de la ciutat, fomentar la participació ciutadana en el procés cultural, i contribuir a projectar la imatge de València com a capital cultural del Mediterrani. “Per a nosaltres, la Mostra va ser una cosa molt important en la ciutat, i volem apostar i lluitar per ella tal com va ser en els seus orígens, no en el que va degenerar després”, ha afirmat.

Tant la nova directora tècnica, Rosa Roig, com el vicedirector, Eduardo Guillot, han exposat els primers passos de cara a la pròxima edició, que se celebrarà a l’octubre, “i que volem que marque ja les bases del que ha de ser el festival de cara al futur”, en paraules de Roig. “La idea és treballar en un projecte pensat a mitjà i llarg termini, perquè allò que volem és que es consolide, que torne a ser un referent, però consolidat, i relacionat amb la ciutat, amb la ciutadania, amb les institucions, amb els col·lectius i amb qualsevol persona que es vulga apuntar a un projecte com este”.

També han explicat els responsables del projecte la seua voluntat de “sumar sinergies” amb altres iniciatives de temàtica cinematogràfica de la ciutat, “unint esforços sense duplicar accions”, en paraules de Glòria Tello; “un festival sostenible i sostingut”, ha afegit Rosa Roig.

A preguntes dels periodistes, el vicedirector Eduardo Guillot ha explicat que el model de festival que es pretén serà “una proposta seriosa i professional”, i per açò la seua secció oficial únicament presentarà pel·lícules que siguen d’estrena a Espanya, sempre de producció mediterrània o directament relacionades amb este àmbit geograficocultural. A partir d’ara caldrà definir seccions, àrees, equip de treball, quantia dels premis i evolució… entre d’altres aspectes. “Volem cercar un espai propi que ens done una especificitat com a festival”, han explicat.

“EL MEDITERRANI TÉ MOLT A DIR”

Tant la regidora com els responsables del projecte han assegurat que es fugirà de propostes “pomposes i fastuoses” per tal de buscar una projecció cultural cinematogràfica especialitzada. “El Mediterrani –ha afirmat Glòria Tello- és un context geogràfic que té molt a dir”.

En este sentit, Educardo Guillot ha subratllat que en esta 33 edició, la Mostra “en realitat comença de zero, cal posar-ho tot en marxa, i el que volem és recuperar un festival que va tindre una identitat molt marcada en els seus orígens, un projecte que existia però que se’n va anar per una deriva que li va fer desaparéixer”. “Volem recuperar un festival que pose en valor la cinematografia del Mediterrani i a la gent que fa cinema en el Mediterrani, i que es convertisca en un fòrum no solament de projecció, sinó també de debat sobre un sector, l’audiovisual, d’un àrea geogràfica concreta que dóna de sí per a fer un molt bon festival”, ha conclòs.