L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Parcs i Jardins, ha llançat una campanya perquè la ciutadania adopte un dels 60.000 escocells de la ciutat. Es tracta d’una iniciativa que “vol recuperar un sentiment: que el carrer és nostre, de tots i totes, amb tot el que això significa; de drets i de deures amb el carrer”, ha dit la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano.

La campanya ‘Fes teu un escocell’ vol implicar la comunitat veïnal en la cura i respecte de l’entorn urbà. “La millor manera d’aconseguir-ho és crear la consciència de pertinença de l’entorn més pròxim. Si considerem que allò públic que ens envolta és de tots i totes, i també meu, el respectarem i mirarem més per ell”, ha exposat Soriano.

El projecte, a més d’adreçar-se a entitats cíviques del barri, mira especialment d’implicar els més menuts. La població escolar pot aprendre i interioritzar, així, les pautes de comportament que cristal·litzen en un major respecte de les instal·lacions i servicis públics. A més, s’aprén a col·laborar en el seu manteniment des del respecte i la bona utilització.

Les primeres sembres s’han dut a terme hui al barri de Sant Marcel·lí, on ha participat alumnat dels col·legis del Fausto Martínez i del Ramiro Jover. Posteriorment, els dies 11, 12 i 13 d’abril intervindran estudiants del col·legi Les Arenes, de l’Escoleta El Trenet i del col·legi Hermes.

També s’han implicat en este projecte les associacions veïnals de Sant Marcel·lí, de Patraix, del Cabanyal, d’Albors i Orriols Conviu; també el Centre Municipal de Joventut de Natzaret, l’Associació l’Arca, també de Natzaret, i la Societat Coral el Micalet. Estes intervencions aniran realitzant-se progressivament.

Este és l’inici d’un projecte que vol obrir-se a tota la ciutat i que vol potenciar la consciència ciutadana i generar sinèrgies que ajuden a enfortir la relació entre el veïnat dels diferents barris de la ciutat.

El funcionament previst és que el primer dia el personal de la Regidoria de Parcs i Jardins faça una acció de mostra perquè, després, totes les persones participants puguen seguir les indicacions pràctiques. Els dies posteriors es farà una supervisió per comprovar que tot s’ha fet correctament o corregir aquells problemes que haja pogut haver-hi.

Des del servici de Jardineria, junt amb l’entitat col·laboradora (associació veïnal, AMPA, etc.), es farà un seguiment periòdic de l’evolució de l’escocell i la vegetació que va sorgint. A més, es faran reunions periòdiques (mensuals o bimensuals) per parlar d’esta evolució i compartir les experiències per tal de conéixer així les plantes que han plantat i aquelles que han eixit espontàniament.

Les persones que es responsabilitzen d’un escocell, hauran de fer-se càrrec, en primer lloc, del treball de la terra per poder mesclar el substrat preparat i sembrar. Regaran amb la periodicitat que li indiquen els professionals (segons les llavors que s’hagen sembrat) i faran el seguiment de la seua evolució. Una vegada germinades les llavors sembrades, amb l’aparició també de plantes espontànies, es podrà fer una visita explicativa i decidir les plantes que, a més d’aquelles que hagen eixit de les llavors sembrades, creixeran a l’escocell.