Una pujada salarial, la primera des de 2009, i unes “millores” condicions de treball, amb més temps de descans a l’acabar els recorreguts, són algunes de les clàusules del nou conveni laboral que regularà les relacions laborals en l’Empresa Municipal de Transports (EMT) fins a finals de 2019.
L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i d’altres membres de l’equip de govern, ha participat hui, en el Saló de Cristall, en la signatura d’este text “que, per primera vegada, agrupa tota la normativa de l’EMT en matèria de relacions laborals i consolida esta empresa pública, amb caràcter indefinit, com a motor per avançar en la mobilitat sostenible de la ciutat”. Joan Ribó ha parat especial atenció a la consolidació del model d’empresa pública, “que defensarem sempre com a prestadora d’un servici essencial per a la ciutadania de València”.
Amb estes paraules i agraïment als membres de la comissió negociadora del conveni que ha qualificat com a “històric”, el primer edil ha manifestat la seua satisfacció en vore “com es desenvolupa la voluntat de l’equip de govern municipal de donar el millor servici de transport públic a la ciutat”. “Ara falta avançar en el finançament estatal del transport col·lectiu en l’àrea metropolitana que esperem que estiga reflectit en els propers Pressupostos Generals de l’Estat” que, previsiblement passaran pel Consell de Ministres demà, ha afegit Joan Ribó.
En este sentit, l’alcalde ha recordat que l’Ajuntament reclama que l’Estat subvencione este transport metropolità “tal com ho fa en altres ciutats espanyoles i tal com havia d’haver fet en anteriors legislatures, amb una quantitat no inferior als 40 milions d’euros, el que ens correspon pel nombre d’habitants”.
En signar el conveni, els membres de la direcció de l’EMT i representants d’una majoria sindical, en un acte que s’ha celebrat al saló de Cristal per la seua dimensió històrica, l’alcalde Joan Ribó ha manifestat el seu desig perquè este document “siga el text sobre el qual es fonamenten les bases que consoliden a l’EMT com l’empresa de servici públic que és”.
“Per això també són tan importants els acords als quals hem arribat en el mateix ple de l’Ajuntament, com ara la declaració de medi propi i allargar la vida de l’empresa pública de manera indefinida. Crec que és una prova de l’interès d’este equip de govern pel transport públic col·lectiu i per la continuïtat de l’EMT com a l’empresa que ha de ser la que done este servici municipal”, ha manifestat.
Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, ha reiterat l’agraïment de l’equip de govern municipal, tant a la direcció d’empresa com als representants sindicals “que s’han implicat, en un procés de negociació llarg (18 mesos), per a signar este acord, el primer conveni signat en l’EMT des de l’any 2012 quan, amb l’amenaça d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), es va arribar a un acord que va suposar una baixada salarial molt important per al personal de l’empresa”.
“Amb este acord, es recuperen els drets perduts. A més, s’aclareix, per primera vegada, el règim retributiu i es recopila en un sol text la normativa aplicable en matèria laboral en l’EMT amb articles que, en alguns casos fins i tot, venien de l’època franquista (any 1944). També s’inclou un sistema d’accés públic i de carrera professional que compleix amb els requisits legals d’igualtat, mèrit i capacitat. En definitiva, es crea un marc jurídic que donarà l’estabilitat laboral que necessiten els treballadors i treballadores”, ha explicat.
Des del punt de vista econòmic, es reconeix una pujada salarial de l’1,5 per cent a 2017 i s’asseguren les pujades que marquen els pressupostos generals per a 2018 i 2019. També es milloren les condicions de treball de conductors/es, com per exemple el compromís d’assegurar un descans mínim per trajecte i un nou sistema de vacances, entre d’altres.