La Junta de Govern Local ha aprovat el projecte d’execució per a la rehabilitació integral del Mercat del Grau, que suposarà la renovació total de l’edifici i del seu ús. El regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha donat a conéixer este matí els detalls del projecte, que es preveu licitar en breu, i que suposarà una inversió de 2,4 milions d’euros a càrrec del Pla Confiança.

La rehabilitació suposarà, tal com ha explicat Galiana, una “renovació total i absoluta” tant de l’edifici en sí, com dels usos previstos, atés que, a més de la tradicional venda de productes frescos, el centre inclourà també espais d’ús i trobada per a la ciutadania.

Segons estableix el projecte, l’immoble i les instal·lacions seran totalment desmuntats, i únicament es conservaran les columnes de disseny lleuger que configuren l’espai interior actual. Així mateix, s’eliminarà el mur exterior i serà substituit per un nou disseny extern envidrat, que centra el protagonisme en la lluminositat sobre una superfície total de 2.300 metres quadrats. El regidor ha fet públiques hui les figuracions que mostren com serà este nou mercat que busca convertir-se també en un espai de dinamització ciutadana.

De fet, a més de les parades de venda, el mercat contindrà una sala polivalent, de 223 metres quadrats, susceptible de separar-se en dos zones per a doble utilitat. Galiana ha explicat que s’elaborarà un pla d’usos de l’espai, que es consensuaran i es determinaran amb la col·laboració de les entitats veïnals i ciutadanes del barri. A més, s’ha donat molta importància a les zones enjardinades, tant en l’exterior del mercat: el carrer posterior passarà a ser de vianants amb nou arbratge, com a la zona central del mercat que serà una plaça-jardí per a l’esbargiment de ciutadans i ciutadanes, “una plaça per al poble”, en paraules de l’edil.

Per això, les parades de venda de productes se situaran en forma de “U” en una zona concreta de l’edifici, i quedaran totalment tancats i aïllats fora de l’horari comercial. En total, es preveu que funcionen 19 parades de venda (l’antic mercat acollia 24), ha explicat el regidor Carlos Galiana, que ha assenyalat que l’objectiu és disposar de major espai per a magatzem i reciclatge. “Quatre d’eixes 19 parades seran per als valents que encara estan allí actualment”, ha subratllat el regidor: un bar, una pescateria i dos xarcuteries. La resta, eixiran a subhasta i funcionaran en horari de demà i de vesprada. “Volem un centre que funcione com a mercat, però també com un espai d’usos per al barri, i una plaça per a l’esbargiment i passeig per a la ciutadania”, ha explicat Carlos Galiana.

De les 19 parades del mercat, 2 seran cafeteries a l’exterior amb zona de terrassa; i altres dos s’usaran també per a venda directa per part dels productors, a manera de la tira de contar. El regidor ha assenyalat que des de l’Ajuntament es realitzarà un estudi comercial sobre la distribució dels mòduls de venda dins del mercat, de cara al procés d’adjudicació de les parades. Este estudi serà complementari al que es durà a terme amb l’ajuda de les entitats veïnals sobre les necessitats socials del barri. A més, Galiana ha manifestat el seu desig que el mercat extraordinari del Grau funcione també dins de les instal·lacions del nou recinte comercial.

L’aprovació del projecte hui per part de la Junta de Govern Local és el pas previ a la convocatòria del concurs per a la licitació de l’obra. El termini d’execució previst és de 26 mesos a partir de l’adjudicació, i el pressupost, 2.400.000 euros. El regidor Carlos Galiana ha assegurat que es tracta d’un projecte elaborat “amb molt d’afecte des de l’Ajuntament perquè es tracta d’un mercat que porta temps esperant una rehabilitació urgent”. El projecte ha sigut realitzat per la firma Tomás Llavador Arquitectos+Ingenieros, que s’encarregarà també de la direcció facultativa de l’obra en el seu conjunt (desmuntatge i demolició de l’edifici, execució dels mòduls interns i fatxades i habilitació de la jardineria).