La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha mostrat el seu interés i suport a les polítiques de l’Ajuntament de València en matèria de mobilitat, lluita contra el canvi climàtic i promoció de l’horta. Així ha quedat palés després de la reunió que ha mantingut la responsable d’esta conselleria, Elena Cebrián, amb l’alcalde Joan Ribó.

Cebrián ha felicitat l’alcalde per l’últim premi a la mobilitat sostenible del Fòrum Ambiental que ha rebut l’Ajuntament este passat mes de gener de mans de la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina. L’alcalde ha aprofitat la reunió amb la consellera per a compartir les polítiques municipals de mobilitat sostenible, que aposten pel transport públic i saludable i respectuós amb el medi ambient i que volen fer de València una ciutat més amable amb els vianants. Per això, s’ha apostat per la pacificació del trànsit a diferents zones, augmentar i millorar els carrils bici, i fomentar els circuits saludables dins del projecte “València, Ciutat del Running”. De fet, enguany l’Ajuntament abordarà 13 nous projectes de carrils bici per consolidar el nou model de mobilitat implantat a la ciutat.

Pel que fa a la promoció de l’horta, l’adhesió de la ciutat al Pacte Estatal per la Sobirania Alimentària, l’Educació Ambiental i la Sostenibilitat del Territori el passat Ple municipal de gener o la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que va ostentar l’any passat, són alguns exemples que donen compte de les mesures del Govern de la Nau en esta matèria. Actuacions que es complementen amb el foment dels horts urbans o les mesures de reutilització dels plàstics del cultiu de la xufa i de la palla de l’arròs, per a evitar els gasos d’efecte hivernacle. Tots dos polítics han valorat les opcions de l’Horta de València com a patrimoni agrícola i paisatgístic a potenciar a partir de la llei corresponent de la Generalitat, que actualment es troba en tràmit parlamentari i han destacat la importància de la participació ciutadana i de la conscienciació social en la seua gestió.

A més, l’Ajuntament continua realitzant actuacions en la millora de l’eficiència energètica de la ciutat i de les dependències municipals per a lluitar contra el canvi climàtic, el que ha suposat una reducció en el consum total d’electricitat de l’Ajuntament de 4,6 milions d’euros en tres anys. Un exemple d’estes polítiques són els projectes de renovació de l’enllumenat públic als barris i pobles de València, amb tecnologia més eficient i que redueix els nivells de contaminació lumínica. La Creu Coberta, l’Hort de Senabre i la Raïosa han estat els últims barris on s’ha actuat en este sentit.

La consellera d’Agricultura ha mostrat interès també per obrir línies de col·laboració entre les dos administracions en la dignificació dels centres de gestió per a protecció d’animals. L’alcalde ha destacat el pes específic que tenen en la capital els animals de companyia en relació amb la població i Elena Cebrián ha reconegut l’esforç de l’Ajuntament de València en este àmbit i ha explicat l’esforç del Consell amb l’actualització en marxa de la Llei de Protecció d’Animals de Companyia, en resposta a la sensibilitat creixent de la ciutadania entorn de la població animal