Consol Castillo, Regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València ha presentat la campanya de comunicació ‘Ens estem quedant sense mans”, amb la qual d’una forma molt visual, a través d’una pàgina web, un vídeo, fotografies, mobiliari urbà, el canal Bussi de l’EMT i altres mitjans de difusió, es dóna a conèixer el Pla d’Acció Integral per a la promoció de l’Activitat i el Territori Agrícola, que representa el full de ruta de les polítiques municipals quant a la defensa i revalorització del patrimoni agrícola de València. L’objectiu és potenciar el treball vinculat a l’agricultura en un dels territoris que més caracteritza i singularitza la ciutat de València i els seus pobles: l’horta periurbana.

“Era imprescindible realitzar una campanya que visualitzarà d’una banda el treball que estem fent, i d’altre la potencialitat que té l’horta de València, que no és valorada íntegrament per part de la ciutadania. A partir d’ací comencem a treballar en l’elaboració d’un pàgina web en la qual tenim actualitzat tot el nostre pla d’acció territorial, tenim visualitzat l’estat d’execució de les accions que estem duent a terme i tots els documents que estem generant”, ha assenyalat Consol Castillo en esta presentació de “En estem quedant sense mans” (www.sensemans.info)

En la roda de premsa s’ha projectat el vídeo que constitueix “l’element central de la nostra campanya i que també porta per títol “Ens estem quedant sense mans”, amb el qual “volem visualitzar a través d’eixos llauradors i llauradores que conformen la imatge gràfica de la nostra campanya, que no són models sinó llauradors i llauradores reals que treballen el seu camp, que viuen de la seua explotació agrícola. És una realitat sobre la qual volem conscienciar a la ciutadania amb l’objectiu de poder modificar-la i millorar”, ha afegit la regidora d’Agricultura i Horta.

El lema “Ens estem quedant sense mans” respon a un dels reptes més importants per al futur de l’agricultura en el municipi de València, “on actualment l’edat mitjana dels agricultors i agricultores supera els 60 anys”, segons ha explicat Consol Castillo, qui ha recordat que un dels elements claus per a la concessió de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible a València “va ser precisament l’existència d’eixa horta periurbana singular i única en el món”

RUPTURA I RELLEU GENERACIONAL

La ruptura generacional i el conseqüent abandó de terres està fent que una professió mil·lenària com és l’agricultura es trobe en una situació difícil que comporta repercussions culturals, socials, econòmiques, mediambientals i pèrdua de sobirania alimentària. En eixe sentit, Consol Castillo s’ha referit en diverses ocasions a l’aprovació d’una ordenança municipal del Banc de terres, ”com un instrument útil per al relleu generacional”. Un relleu que ha considerat “imprescindible per a avançar en objectius com el canvi a un altre model d’alimentació més sostenible”

“Si ignorem les mans que ens donen de menjar, perdem la nostra identitat”, ha afirmat Consol Castillo després de la projecció del vídeo.”. Per açò, des de la regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València es vol dignificar el treball de llauradors i llauradores donant a conèixer i posant en valor el paper imprescindible de les persones que amb les seues mans mantenen dia a dia els nostres tresors més preuats, l’horta, l’Albufera i els aliments, gastronomia i cultura inseparablement units a elles. “Si volem que l’horta perdure necessitem als llauradors i llauradores.”

Ha insistit Consol Castillo en què esta campanya per a donar a conèixer i enriquir, amb la participació de tota la ciutadania, els treballs que des de la Regidoria d’Agricultura i Horta s’estan duent a terme “no està feta des de l’heroica o des de l’èpica, sinó des de l’objectiu que l’agricultura siga una activitat econòmica viable, la qual cosa és possible.” En la seua opinió, “la producció de la terra ha de transcendir en el consum i en el consumidor.”

CANVI DE MODEL

Castillo ha ressaltat el caràcter transversal de les accions empreses des de la regidoria d’Agricultura i Horta a l’hora d’afrontar reptes com la ruptura generacional, l’acompanyament de la producció convencional cap a models productius més responsables social i ambientalment; la modernització de tècniques i concepcions del treball agrícola, la millora de la rendibilitat, la dinamització agroecològica de la producció; la superació de la inseguretat de l’agricultura davant altres sectors econòmics i socials; la manca d’infraestructures i servicis adaptats a les necessitats del sector agrícola i el fer de les polítiques agroalimentàries un eix transversal i participatiu de les polítiques municipals.

En la seua compareixença informativa, Castillo ha reafirmat la voluntat del Govern de la Nau de “seguir treballant per a aconseguir que la situació canvie, i de fer-ho des del màxim nivell de inter actuació i col·laboració interinstitucional amb altres administracions”. També ha recordat que “més del 50% de la població mundial viu ja a les ciutats, i eixe percentatge augmentarà en el futur immediat. “Totes eixes persones, tota eixa població urbana, haurà de poder-se alimentar”.

Els aliments de quilòmetre zero, el comerç de proximitat, els esforços per a garantir la millora del planeta i de la qualitat del producte, així com iniciatives com el Viver d’empreses Agrícoles i la Incubadora d’empreses Agro-Lab, són altres aspectes del treball municipal emprès pel Govern de la Nau als quals s’ha referit la regidora Consol Castillo.

Al foment d’eixa línia de treball se suma ara la plataforma web, www.sensemans.info, on es posa a l’abast de la ciutadania tot el Pla d’Acció, i on també es pot comprovar l’estat d’execució de les diferents línies d’actuació i els seus corresponents projectes. El Pla de la Regidoria conté més de 20 programes que arrepleguen al voltant de 100 accions per a promocionar l’activitat i l’espai agrícola municipal basades en unes línies de treball com el relleu generacional; Governança del sistema alimentari municipal; Millora de la rendibilitat; Promoció de l’activitat agrària responsable; Planificació territorial o Infraestructures, patrimoni i serveis.

La campanya d’imatge es complementa amb un projecte documental realitzat per la fotoperiodista Tania Castro basat en els retrats sis llauradors si llauradores.