El Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha comunicat a l’Ajuntament l’acceptació de la seua personació com a acusació particular en el marc de les diligències prèvies que du a terme el magistrat-jutge. Este jutjat investiga els fets del passat 9 d’Octubre, en què es van produir diverses agressions per elements ultres que van impedir el desenvolupament d’una manifestació pel centre de la ciutat.

El 15 de desembre passat, i a instàncies de l’alcalde de València, Joan Ribó, la Junta de Govern Local va aprovar proposar la personació de l’Ajuntament per uns fets que podrien ser constitutius d’un delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques i un delicte de desordes públics, segons detalla la pròpia Brigada Policial d’Informació de València de la Prefectura Superior de Policia. A més, en la interlocutòria de citat jutjat (de 31 d’octubre passat) es feia oferiment a l’Ajuntament perquè mamprenguera les accions pertinents pels possibles danys patits.

Va ser en este marc que l’alcalde proposà a la Junta de Govern Local l’“exercici d’accions per a la defensa dels interessos públics que correspon defendre a este Ajuntament, i garantir els drets de tota índole, inclosos els patrimonials, que puguen haver-se vist afectats per les actuacions objecte d’instrucció penal”.

Tal com ha subratllat l’alcalde, Joan Ribó, “és indiscutible, a més, l’obligació municipal, dins de les seues competències, de realitzar tota acció que es considere necessària amb vista a preservar l’orde públic i garantir la seguretat ciutadana. A més, tenim un compromís ferm amb la democràcia i el dret de qualsevol persona de manifestar les seues idees pròpies, com a dret constitucional, i en definitiva, el dret a la discrepància sense recórrer en cap cas a la violència, com van fer els grups ultres el 9 d’octubre passat. És una obligació de l’Ajuntament i un deure que s’ha marcat este govern municipal, treballar per a eradicar els delictes d’odi”.

Durant la manifestació convocada el passat 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, per part de les organitzacions integrants en la denominada “Comissió 9 d’Octubre” es van constatar situacions d’enfrontament i desordres causats per la presència d’un grup d’ultradreta alié a la marxa, que va mostrar, tal com ha subratllat l’alcalde, “actituds de confrontació al legítim dret de manifestació, produint-se diverses agressions”.