València amplia enguany l’itinerari de la Cavalcada dels Reis Mags, amb un recorregut de 2 quilòmetres que s’iniciarà al carrer de Navarro Reverter a les 18 hores i tindrà una duració aproximada d’una hora i mitja. L’alimentació serà la temàtica d’enguany i hi ha un reforç en les companyies d’animació i dansa per a fer un espectacle agradable i amé. A més, l’Ajuntament instal·larà dos pantalles Led gegants per poder gaudir-ne. La Cavalcada també es retransmetrà per xarxes socials i s’oferirà el senyal als mitjans de comunicació.
“Des de l’edició de 2016 estem treballant per dignificar i potenciar esta celebració com a un dels esdeveniments familiars de més públic de la ciutat de València”, ha exposat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. “Incorporem la participació de companyies d’animació, ball i teatre professionals per donar una major vistositat i qualitat a la Cavalcada”, ha anunciat el regidor, que també ha destacat la idea de tematitzar la part dels col·laboradors, “per a evitar que es convertisca en una desfilada de publicitat” i que enguany seguirà el lema d’Expojove que és l’alimentació.
La celebració començarà a les 16.30 hores del dia 5 de gener, amb un espectacle de percussió al port de València per animar l’espera fins l’arribada dels Reis Mags, que atracaran el seu catamarà aproximadament a les 17 hores i seran rebuts per la Fallera Major Infantil, Daniela Gómez, i el regidor de Cultura Festiva. Des de la Regidoria de Cultura Festiva s’anima a fer seguiment i difusió per xarxes socials amb l’etiqueta #CavalcadaVLC. A més, hi haurà un senyal de televisió per poder seguir les propostes lúdiques de la plaça de l’Ajuntament i l’arribada de la Cavalcada.
La Cavalcada, que prèviament s’haurà concentrat a l’Albereda, arrancarà a les 18 hores al carrer de Navarro Reverter. Així, encapçalada pels cabuts que l’any passat ja es van estrenar, la Cavalcada recorrerà la Porta de la Mar, els carrers de General Palanca, General Tovar, Pau, plaça de la Reina, Sant Vicent, plaça de l’Ajuntament i Marqués de Sotelo, la qual cosa “evita la rasant del pont de l’Exposició per tal que les carrosses puguen tindre una millor desfilada”, ha dit Fuset. Està prevista l’entrada a la plaça de l’Ajuntament a les 19 hores, on els Reis Mags pujaran amb la grua dels Bombers al balcó del consistori i dirigiran unes paraules al públic assistent.
Simultàniament a la Cavalcada, a partir de les 18 hores, el grup Pop’s Corn de Maduixa Teatre convertiran el balcó de l’Ajuntament en una pista de ball, “en un plató televisiu perquè els xiquets i xiquetes puguen esperar de la manera més amena possible l’arribada dels Reis Mags”. En acabar la Cavalcada, com es va fer en Cap d’Any, es dispararà un espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotècnia Peñarroja, que acompanyarà la Banda Municipal de València interpretant una peça clàssica del repertori nadalenc.
LA CAVALCADA
La Cavalcada estarà formada per dotze seccions en quatre parts diferenciades, tal com ha explicat Sergio Heredia, director de la companyia La Fam, que enguany s’ha encarregat de la direcció artística. Les parts són obertura, que comptarà amb el patge Miquel com a novetat; la segona serà per a col·laboradors i convidats a l’arribada reial, que tindran l’alimentació com a tema principal; la tercera, la part històrica de la Cavalcada, amb el Naixement inclòs; i la quarta, la part al·legòrica de joguets i regals.
Les dotze seccions de la Cavalcada seran les següents: seguici d’obertura, col·laboradors i convidats a l’arribada reial, Herodes i soldats romans, Àngel anunciador i el Naixement, Estrela d’Orient, Astrònom Reial, la missatgera i els carters reials, la carboneria reial, la carrossa del Rei Melcior (de color blau), la carrossa del Rei Gaspar (de color roig), la carrossa del Rei Baltasar (de color verd), i la fantasia de joguets.
Com en anys anteriors, el dia 6 de gener, els Reis Mags visitaran els xiquets i xiquetes ingressats a diversos hospitals valencians per portar l’esperit nadalenc als menors hospitalitzats.
DADES I XIFRES
Enguany s’ha augmentat el pressupost “per potenciar la Cavalcada amb la idea d’aconseguir una mostra digna de la ciutat de València, que haurem d’anar augmentant en els pròxims anys”, ha explicat Fuset. Així, s’han passat dels 142.500 euros de 2016 als 190.000 euros d’enguany, un pressupost de vora 200.000 euros incloent carrosses, vestuari, companyies, actors, ballarins, equipament tècnic, pirotècnia, seguretat, caramels i direcció artística.
A la Cavalcada participaran 8 formacions musicals, 10 companyies de teatre i animació, que suposen més de 100 actors i actrius, i vora 300 figurants. A més, hi haurà un total de 40 carrosses i estructures escèniques (l’any passat eren 30 carrosses) i es llançaran aproximadament 10.000 quilograms de caramels sense gluten, on l’Ajuntament aporta 2.700 kg.
PATROCINADORS I COL·LABORADORS
Les empreses patrocinadores d’enguany han pagat un patrocini de 1.200 euros més IVA directament a les companyies d’animació mitjançant un conveni signat. Les empreses patrocinadores són COPE, Mercat Central, IDAI Nature, IKEA, El Corte Inglés, Nuevo Centro, Dormitienda i l’Associació Comerciants del Centre Històric.
Les entitats representants de la societat civil que col·laboren enguany amb la Cavalcada mitjançant la seua carrossa són Ateneu Mercantil, Rotary Club, Agrupación Fallas Centro, Institut Valencià d’Acció Social, Asociación Pequeño Accionista Valencia CF, Colegio Gran Asociación i els clubs esportius València CF, Levante UD i Club de Rugby València.
A més, l’Ajuntament ha cedit carrosses gratuïtament a UNICEF, Associació Espanyola contra el Càncer-ASPANION, Creu Roja, Falles Majors de València 2017 i Corts d’Honor.