El Banc de Terres Agrícoles de València començarà a funcionar previsiblement a principis de febrer. Així ho ha destacat la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, abans del Ple municipal on s’ha aprovat inicialment i per unanimitat l’Ordenança del Banc de Terres Agrícoles de València, una iniciativa d’eixa regidoria i de l’organisme autònom municipal Consell Agrari de València. El Banc de Terres posarà en contacte a propietaris amb camps en desús amb llauradors interessats a cultivar eixes terres.
“L’Ajuntament genera eixa ordenança per a fer paper de mediador, posar en contacte a propietaris que tenen terres que no utilitzen i persones que volen dedicar-se a l’agricultura, però que no poden accedir a la titularitat de la terra o que tenen una explotació de tamany més reduït i volen ampliar-la o per motius diversos”, ha exposat la regidora Castillo. A més, l’Ajuntament posarà a disposició del Banc de Terres totes les parcel·les de titularitat municipal de caràcter agrícola.
L’ordenança, que ha tingut el suport de tots els partits polítics de l’Ajuntament, passa ara al període d’exposició pública perquè la ciutadania puga presentar les seues al·legacions. La regidora ha explicat que la funció de l’Ajuntament serà la de mediar, orientar i assessorar sobre qüestions jurídiques, tècniques i econòmiques relatives a l’acord que fixaran les parts interessades, si les parts ho sol·liciten. Però Castillo ha subratllat que “en cap cas, la cessió d’eixe espai pot suposar la pèrdua de titularitat per part del propietari”.
Esta iniciativa vol donar solució a la creixent problemàtica ambiental que se’n deriva, com ara l’increment del risc d’incendi, la proliferació de plagues i de rosegadors, l’erosió del sòl, la proliferació d’abocaments incontrolats de deixalles, la degradació paisatgística, etc. També pretén evitar la pèrdua de bagatge cultural que suposaria la interrupció en la transmissió a les futures generacions dels coneixements de les pràctiques agrícoles associades.
El Banc de Terres Agrícoles és un registre voluntari de propietaris i agricultors amb l’objectiu de conservar els usos agrícoles i evitar que les terres s’abandonen. Este registre tindrà únicament caràcter informatiu, sense que produïsca cap efecte sobre el règim jurídic de les parcel·les incloses, ni sobre el dret de propietat ni altres drets reals o gravàmens.
Al Ple municipal també s’ha aprovat per unanimitat la creació del Consell Alimentari Municipal de València i el seu reglament. Un òrgan col·legiat d’informació, consultiu, i de participació i presentació en matèria d’alimentació, amb capacitat per a l’adopció d’acords i que es regirà per l’ordenament jurídic i competències de la Corporació Local.
Entre les funcions del Consell estaran assessorar sobre les polítiques relacionades amb l’alimentació a l’Ajuntament; proposar les prioritats i criteris que han de regir els plans d’actuació; proposar l’elaboració d’estudis, programes i campanyes de sensibilització; potenciar la coordinació entre administracions i entitats; ser un espai de difusió de les polítiques alimentàries locals; plantejar totes les iniciatives i propostes d’avaluació de la realitat agroalimentària; i col·laborar en l’aplicació de mesures que impulsen l’àmbit agroalimentari local.
PARTICIPACIÓ CIUTADANA
El Model de Participació Ciutadana també ha estat aprovat al Ple municipal amb l’abstenció del PP i de Ciutadans. Després d’un procés de participació ciutadana, l’Ajuntament comptarà així amb un document polític, tècnic i ciutadà que marcarà les línies estratègiques de les polítiques públiques de participació. En tot este procés han participat més de 350 persones, mitjançant tallers, entrevistes a grups polítics, personal tècnic i regidors, etc.