El quadre de l’alcalde Vicente Alfaro Moreno ja es pot gaudir a l’Ajuntament de València, una obra realitzada per l’artista Adrià Pina. Un polític republicà que va governar el consistori durant els primers anys de la Segona República, concretament d’octubre de 1931 a juny de 1932, i que fins ara no disposava del seu retrat al passadís dels alcaldes, on es troben retrats de tots els alcaldes de la ciutat des de 1849.
“Amb la voluntat d’esta corporació de restituir, en la mesura del possible, este buit històric, començàrem un procés de documentació i recerca que, amb el temps, ens oferiria nombroses sorpreses”, ha exposat la regidora de Cultura, Glòria Tello, en la presentació del quadre a l’hemicicle municipal, que ha comptat amb la presència de familiars de l’alcalde. La realització d’este quadre, valorat en 6.600 euros, ha estat un encàrrec difícil, ja que hi havia una falta de documentació gràfica de Vicente Alfaro.
Així, l’original sobre el qual treballar es reduïa a una xicoteta reproducció del retrat fotogràfic oficial, realitzat per Julio Derrey durant el seu mandat, i a algunes referències borroses de premsa, originals de l’època molt enfosquits i fotos d’Alfaro ja en una edat adulta, tot i que va ser alcalde de València als 29 anys. Tot això, segons ha indicat la regidora, va fer que es pensarà des del servici tècnic de la Regidoria en l’artista Adrià Pina, amb demostrada solvència en afrontar el retrat des de la no-presència del model, per tal de “fugir d’un fals històric i no intentar imitar un retrat dels anys trenta”.
En la seua curta Alcaldia, “Alfaro havia pres decisions molt importants respecte al nostre llegat, que considerem que hem de posar en valor” i que, en els pròxims mesos, tal com ha indicat la regidora, tindrà forma de publicació. Gràcies a la tesi doctoral de Nestor Morente, que hui estava present a l’hemicicle, s’han conegut algunes de les seues actuacions.
Així, Vicente Alfaro va impulsar la construcció del monument a Sorolla en la platja de la Malva-rosa, que es va iniciar sota el seu mandat; va encetar la iniciativa de repatriar el cos de Vicente Blasco Ibáñez i la construcció d’un monument en homenatge a l’escriptor; i va ser un antecedent de polítiques animalistes. Un fet que Glòria Tello, també regidora de Benestar Animal, ha volgut posar en relleu.
“Alfaro, va ser ferm opositor de les corregudes de bous, postura que, en el context de 1932, adquireix un significat pioner”, ha subratllat la regidora. A més, va rebutjar formar part de l’empresa familiar per tenir entre les seues funcions la matança d’animals per al consum humà i va ser President Honorari de la Protectora d’Animals i Plantes.
Glòria Tello també ha destacat que “la petjada de Vicente Alfaro es fa visible fins i tot en l’hemicicle”, ja que del seu mandat són les dues pintures semicirculars que hi ha sobre les entrades laterals de l’hemicicle i “la figura de la República, hui desapareguda, que ací presidia”.
La inestabilitat del moment polític i el paorós incendi de la Universitat de València, van obligar a Alfaro a dimitir i a deixar l’Alcaldia, “però el seu llegat quedarà entre nosaltres i el seu retrat, per fi, ja formarà part de la galeria d’alcaldes de València”, ha conclòs Tello.